Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną
Ograniczanie spożywania chleba ma takie zalety, że robi się w zamian więcej ciekawych sałatek. Oczywiście najlepiej wykorzystywać i łączyć składniki, które lubimy… ale można też próbować połączeń nietypowych, choć to nie zawsze jednak kończy się powodzeniem… Ta dzisiejsza sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest przykładem tych sprawdzonych, tradycyjnych smaków… Choć przyznam szczerze, że najczęściej z makreli robię/robiłam pastę do chleba. Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki ciekawie się ze sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę warto się skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. :-) Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną z makrelą wędzoną.
Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzonąSkładniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 200g wędzonej makreli
- 1 kwaśne jabłko
- 4 ogórki korniszony
- szczypiorek
- mix dowolnych sałat -opcjonalnie
Dressing:
- 5 czubatych łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Jabłko umyć, osuszyć i przekroić na pół a następnie kroić cienkie plasterki. Makrelę obrać z ości. Korniszony pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać i pokroić. Sałatę opłukać. Na telerzu ułożyć najpierw sałatę, ziemniaki, na to plasterki jabłek i korniszonów a na wierzchu kawałki makreli. Posypać szczypiorem.
Wszystkie składniki na dressing wymieszać i polać sałatkę przed podaniem.
Smacznego :-)