Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
Rumianki były robione z myślą o dzieciakach. Składniki na ciasto, są takie same jak na knedle. Brakowało mi owoców w domu, więc wymyśliłam coś takiego:) Uboższa wersja knedli:))))
Szukałam jakiegoś przepisu , do którego mogłabym wykorzystać maślankę (została mi jeszcze od ciasta czekoladowego) , no i znalazłam ten oto przepis na gofry.
Jest nietypowa , bo jednym ze składników jest żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)
W ostatnim czasie, w wielu miejscach do których zaglądam, napotykam lemon curd. Widziałam już wersję maślaną i wersję bez masła, a także z odrobiną masła. Krem cytrynowy tak bardzo przypadł mi do gustu, że wypróbowałam wszystkie 3 opcje.
Chociaż lato dawno się skończyło to jednak nie ma powodu, żeby maszynę do lodów chować w kat. Ja niedawno swoją odświeżyłam i zrobiłam lody czekoladowe.
W sobotę małe łapki (choć one już nie są takie małe;)) zagniatały ciasto na pierniczki. Wybraliśmy jak w zeszłym roku przepis Aganiok. Bardzo nam smakowały, więc będą i na tegoroczne święta. Jak wiadomo ciasto na pierniczki zbyt urodziwie się nie prezentuje, ale praca została udokumentowana, co widać na załączonym obrazku. No, to teraz siup - ciasto do spiżarni i czekamy. Wyjmiemy je tydzień przed świętami i wtedy będzie to co lubimy robić najbardziej - wałkowanie, wykrajanie, pieczenie, a potem lukrowanie...:)
ach, co to za ambrozja się okazała..! nie, do pieczenia do muffinów średnio się nadaje, z naciskiem nawet na "nie polecam". ale do samodzielnego spożywania, albo w towarzystwie owoców sezonowych (z truskawkami wymiata!), albo jako dodatek do ciastek, biszkoptów, herbatników...? najlepsza rzecz na świecie, z tych czekoladowych..!
Zawsze ciekawiło mnie, jak smakuje pascha. W ubiegłym roku spróbowałam jej po raz pierwszy i jej smak mnie zachwycił - więc postanowiłam, że przygotuję ją na tegoroczną Wielkanoc.
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
Dziś świadomie, nie tak bardzo dla zdrowia, jak dla smaku będzie galaretka drobiowa. A przy okazji podpowiedź, jak sklarować galaretę, żeby była krystalicznie czysta i przejrzysta.
Jeśli znudziły się Wam już ziemniaki w tradycyjnej postaci, polecam przygotować z nich pieczone róże. Z pewnością jest przy nich trochę więcej pracy, ale smak i wygląd zdecydowanie to zrekompensują.