Rumianki ziemniaczane
Rumianki były robione z myślą o dzieciakach. Składniki na ciasto, są takie same jak na knedle. Brakowało mi owoców w domu, więc wymyśliłam coś takiego:)
Uboższa wersja knedli:))))
1/2 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
1 żółtko
1 szczypta soli
do polania rumianków :
masło
cukier
cynamon
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić z wody i przecisnąć przez praskę.
Do wystudzonych ziemniaków, wbić żółtko, dodać mąkę i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Można podsypać dodatkowo mąką jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-2,5 cm. Wyciskać za pomocą kieliszka placuszki. Na każdym placuszku za pomocą wykałaczki, odcisnąć promyczki. Ciasto lekko zagnieść do środka.
Tak uformowane rumianki, wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować aż rumianki wypłyną na powierzchnię wody, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Masło stopić na patelni, dodać troszkę cukru. Rumianki oblać masłem i posypać cynamonem.