Rumianki ziemniaczane

Rumianki ziemniaczane

Rumianki były robione z myślą o dzieciakach. Składniki na ciasto, są takie same jak na knedle. Brakowało mi owoców w domu, więc wymyśliłam coś takiego:)

Uboższa wersja knedli:))))

1/2 kg ziemniaków

1 szklanka mąki

1 żółtko

1 szczypta soli

do polania rumianków :

masło

cukier

cynamon

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić z wody i przecisnąć przez praskę.

Do wystudzonych ziemniaków, wbić żółtko, dodać mąkę i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Można podsypać dodatkowo mąką jeśli ciasto jest zbyt kleiste.

Ciasto rozwałkować na grubość 2-2,5 cm. Wyciskać za pomocą kieliszka placuszki. Na każdym placuszku za pomocą wykałaczki, odcisnąć promyczki. Ciasto lekko zagnieść do środka.

Tak uformowane rumianki, wrzucać na osoloną i gotującą się wodę. Gotować aż rumianki wypłyną na powierzchnię wody, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.

Masło stopić na patelni, dodać troszkę cukru. Rumianki oblać masłem i posypać cynamonem.

Kategorie przepisów