Lemon curd x 3

W ostatnim czasie, w wielu miejscach do których  zaglądam, napotykam  lemon curd. Widziałam już wersję maślaną i wersję bez masła, a także z odrobiną masła. Krem cytrynowy tak bardzo  przypadł mi do gustu, że wypróbowałam wszystkie 3 opcje. Szczerze mówiąc to nie wiem, która jest najlepsza, bo wszystkie są podobne. Smak cytrynowy jest tak dominujący, że przytłacza wszystko inne, jednak fajnie jest czuć lekko maślaną nutkę.

Zdjęcie - Lemon curd x  3  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lemon curd z masłem ( Michel Roux):

  • 20 dag masła pokrojonego w kostkę
  • 20 dag drobnego cukru
  • starta skórka i sok  z 3 cytryn
  • 4 żółtka

W żaroodpornej miseczce umieścić masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Postawić na rondlu z lekko gotująco się wodą (tak, żeby nie miała z nią bezpośredniego kontaktu). Po kilku minutach masło zacznie się roztapiać. Roztrzepać trzepaczką, aż masa stanie się całkowicie jednolita. Dodać żółtka i energicznie ubijać okołó 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoja lub kamionkowych miseczek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

 

 Lemon curd z odrobiną masła ( Kuchnia 1/2010)

  • 3 duże cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 duże jajka + 2 duże żółtka
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki dobrej oliwy

Otrzeć skórkę z cytryny aby uzyskać 1 łyżkę, następnie wycisnąć sok (ok. 3/4 szklanki). Zmieszać skórkę, sok, cukier, mąkę, jajka, żółtka w średnim rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, połączyć z masłem i oliwą. Wstawić do lodówki.

 

Lemon curd bez masła (źródło przepisu)

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka oliwy

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Kapusta czerwona do słoików
1

Kapusta czerwona do słoików

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Buraczki do słoików – bardzo smaczne

Buraczki do słoików – bardzo s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Relish śliwkowy
1

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kiszone patisony
1

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika
1

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem i kurczakiem

Sałatka z makaronu ryżowego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit ciasto waniliowo-kakaowe z bananami z patelni, bez pieczenia

Fit ciasto waniliowo-kakaowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Ciasteczka z żurawiną
2

Ciasteczka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak curry z mango
1

Kurczak curry z mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Chleb na zakwasie z żurawiną

Chleb na zakwasie z żurawiną

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia