Błyszcząca polewa czekoladowa
Ostatnio na forum cincin znalazłam przepis autorstwa Cinki na polewę czekoladową , a właściwie kakaową. Jest nietypowa , bo jednym ze składników jest żelatyna - dzięki temu dodatkowi polewa jest błyszcząca, dobrze się rozsmarowuje i ładnie wygląda na cieście. I do tego szybko się ją przygotowuje :)
Składniki :
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody . Pozostałe składniki zagotować .
Gdy żelatyna napęcznieje , podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia ( razem z wodą , w której się moczyła ) - i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto .
Polewy użyłam do polania kantyczki - przepis na nią podawałam tutaj .
A tak prezentuje się polewa na pokrojonym cieście ;)