Mini tarty zrobiłam wykorzystując ciasto francuskie polecam jednak użycie kruchego ciasta do tart. Masa serowa z aromatycznymi ziołami doskonale komponuje się z pomidorkami i daje doskonałe doznania smakowe.
Ostatnio zaciekawiła nas Gruzja. Oraz gruzińska kuchnia. Czytamy, oglądamy, tęsknimy do kraju, który obiecujemy kiedyś odwiedzić. W ramach przygotowań przyrządziliśmy potrawę o pięknej nazwie chaczapuri adżaruli.
Uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego mięsa z szynki i boczku. Cudownie pachnie czosnkiem i majerankiem. Do tego wiejski chleb i kwaszony ogórek - niebo w gębie :).
Ja Przygotowałam tartę na francuskim cieście z pieczarkami, serem camembert i orzechami włoskimi (...). Była absolutnie przepyszna :) Najlepsza na ciepło, ale na zimno też niczego sobie. Kto lubi camembert i orzechy, koniecznie powinien spróbować tej tarty.
Zielone szparagi, młoda maleńka cukinia, 3 ukochane sery i bazylia prosto z balkonowego ogródka!!! Zapraszam po nawet nie przepis ale propozycję przygotowania, bo trudno to co zrobiłam w ciągu kilku minut nazwać przepisem;)
Ciasto filo jest cudnie chrupiące i pyszne, dlatego spanakopity najlepiej podawać na ciepło. Po wystygnięciu przejmują niestety wilgoć z nadzienia. Wystarczy je jednak ponownie odgrzać w piekarniku, by odzyskały chrupkość. Pyszności!
Tym razem tzw. turecka pizza - drożdżowy, cieniutki placek na cienkim cieście, z farszem z mielonej jagnięciny. Już kiedyś, jeszcze pracując w Norwegii przygotowywałam tą pizzę, co prawda oszukaną nieco, bo zamiast jagnięciny było mielone 'co wpadło' ;) Ale zawsze smakowało nam to danie niezmiernie. Dziś oryginalnie, z jagnięciną. Warto.