Tarta ze szparagami, cukinią, bazylią i trzema serami
Moje pierwsze spotkanie z ciastem francuskim, pierwsze w mojej kuchni i bardzo udane!
Zielone szparagi, młoda maleńka cukinia, 3 ukochane sery i bazylia prosto z balkonowego ogródka!!!
Zapraszam po nawet nie przepis ale propozycję przygotowania, bo trudno to co zrobiłam w ciągu kilku minut nazwać przepisem;)
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
p.s. na zimno jeszcze lepsza!!!
Zielone szparagi, młoda maleńka cukinia, 3 ukochane sery i bazylia prosto z balkonowego ogródka!!!
Zapraszam po nawet nie przepis ale propozycję przygotowania, bo trudno to co zrobiłam w ciągu kilku minut nazwać przepisem;)
Składniki:
- 1 rulon schłodzonego ciasta francuskiego (mój ważył 230g)
- 1 krążek sera camembert
- około 50 g gorgonzoli
- około 150 g mascarpone
- 3 malutkie lub 1 mała młoda cukinia
- około 7-8 zielonych szparag
- pęczek świeżej bazylii
- sól - u mnie czarna cypryjska - uwielbiam!
- 1 jajko
Przygotowanie:
- ciasto rozwinąć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, porobić brzegi - takie na wysokość okolo 1 cm
- jajko rozmącić, pędzelkiem posmarować całe ciasto
- szparagi umyć, obrać, przekroić na pół
- cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na 4-ry
- na ciasto poukładać warzywa, a pomiędzy nimi sery - camembert i gorgonzola w kawałkach lub plasterkach - mozzarellę nakładać łyżeczką, starać się, żeby cały blat ciasta był równomiernie obłożony dodatkami
- wszystko posypać solą
- piec w nagrzanym piekarniku do 230 stopni około 15-20 minut
- bazylię opłukać i pokroić listki w drobne paseczki, "rozrzucić" po tarcie
Smacznego;)
p.s. na zimno jeszcze lepsza!!!