Tarta ze szparagami, cukinią, bazylią i trzema serami

Tarta ze szparagami, cukinią, bazylią i trzema serami
Moje pierwsze spotkanie z ciastem francuskim, pierwsze w mojej kuchni i bardzo udane!

Zdjęcie - Tarta ze szparagami, cukinią, bazylią i trzema serami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zielone szparagi, młoda maleńka cukinia, 3 ukochane sery i bazylia prosto z balkonowego ogródka!!!

Zapraszam po nawet nie przepis ale propozycję przygotowania, bo trudno to co zrobiłam w ciągu kilku minut nazwać przepisem;)



Składniki:

  • 1 rulon schłodzonego ciasta francuskiego (mój ważył 230g)
  • 1 krążek sera camembert
  • około 50 g gorgonzoli
  • około 150 g mascarpone
  • 3 malutkie lub 1 mała młoda cukinia
  • około 7-8 zielonych szparag
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól - u mnie czarna cypryjska - uwielbiam!
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  • ciasto rozwinąć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, porobić brzegi - takie na wysokość okolo 1 cm
  • jajko rozmącić, pędzelkiem posmarować całe ciasto
  • szparagi umyć, obrać, przekroić na pół
  • cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na 4-ry
  • na ciasto poukładać warzywa, a pomiędzy nimi sery - camembert i gorgonzola w kawałkach lub plasterkach - mozzarellę nakładać łyżeczką, starać się, żeby cały blat ciasta był równomiernie obłożony dodatkami
  • wszystko posypać solą

Zdjęcie - Tarta ze szparagami, cukinią, bazylią i trzema serami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • piec w nagrzanym piekarniku do 230 stopni około 15-20 minut
  • bazylię opłukać i pokroić listki w drobne paseczki, "rozrzucić" po tarcie

Zdjęcie - Tarta ze szparagami, cukinią, bazylią i trzema serami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)
p.s. na zimno jeszcze lepsza!!!

Kategorie przepisów