Gruszkę obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Smażymy ją na odrobinie oliwy, na rozgrzanej patelni aż lekko zmięknie. Dodajemy 1-2 łyżki octu balsamicznego, podsmażamy aż sos zgęstnieje. Górną podstawę serka lekko nacinamy w krzyż...
Gravalax czyli łosoś peklowany w soli z przyprawami. Słyszałam i czytałam o tym daniu nie raz, nie dwa.. aż w końcu kupiłam łososia i zakochaliśmy się rodzinnie.
Wśród tradycyjnych potraw świątecznych w naszym domu nie było nigdy pasztetu i nie wiem, jak to się kiedyś stało, że tata postanowił sprawdzić przepis z poradnika domowego (chyba przyniósł broszurkę ze zbiorem przepisów z pracy). No i teraz nie wyobrażam sobie akurat bez tego pasztetu świąt.
Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu . O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
To przepyszny serek, który bardzo prosto można zrobić w domu - wystarczy zakupić dobry jogurt naturalny. Efektem jest cudownie kremowy, delikatny twarożek, który smakuje nawet sam, bez jakichkolwiek dodatków. Dzisiaj proponuję Wam podanie labneh z własnoręcznie wykonanymi chlebkami pita...
Śmiem stwierdzić, że jest to najlepsza pasta rybna jaką jadłam do tej pory. W smaku trochę przypomina znaną zapewne wszystkim pomidorową pastą rybną, która można kupić w sklepach. Ta jest jednak zdecydowanie smaczniejsza. Bardziej wyrazista, kremowa, aromatyczna i perfekcyjnie wyważona smakowo.
Dziś niespodziewanie upiekłam na bazie tego aktywnego zakwasu focaccię, która wyszła niezwykle chrupiąca. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak smaczna i muszę się porządnie zastanowić nad tym, czy będę kiedyś piekła jeszcze włoski chlebek na drożdżach.
Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie.
Święta coraz bliżej, więc chyba juź najwyższa pora, abym sama zaproponowała parę wielkanocnych potraw (...). Pierwsza z nich to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Łatwa do zrobienia i efektowna przekąska zarówno na śniadanie, jak i kolację :)
Na wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado.