Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie winnym.
Kolejny przepis na makaron z kuchni włoskiej ( jedna z moich ulubionych ), jak pisałam wcześniej, kocham makaron
Połączenie tuńczyka w oleju z kaparami i makaronem z ostrością z chilli, mogłabym jeść tą wersję wciąż i wciąż.
Nie polecam zamiany tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym, smak jest kompletnie nie ten i danie nie jest nawet w 1/4 tak smaczne jak przyrządzone z tuńczyka w oleju.
Jeżeli ktoś nie chce/nie może użyć białego wina do gotowania, można je zastąpić dodając jedną łyżeczkę soku z cytryny lub octu z białego wina, rozpuszczone w 60ml wody.
Zamiast farfalle możemy użyć innego makaronu, ale ten jest w oryginalnym przepisie.
- Tuńczyk w oleju – 1 puszka
- Natka pietruszki ( posiekana ) – 1 łyżki
- Makaron farfalle – 200g
- Cebula – 1/2 szt
- Chilli w płatkach – szczypta
- Kapary – 1 łyżka
- Sól – 1/4 łyżeczki
- Wytrawne białe wino – 60ml
- Pieprz – do smaku
- Oliwa z oliwek – 2-4 łyżki
W garnku zagotowujemy wodę, solimy i gotujemy makaron tak żeby był al dente.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy w dwie łyżki oliwy, dodajemy posiekaną drobno cebulę i płatki chilli, smażymy aż cebulka stanie się szklista ( około 4-5 minut powinno wystarczyć ).
Dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka, kapary i sól, mieszamy.
Dodajemy wino i pozwalamy mu się zagotować, wtedy zmniejszamy temperaturę, gotujemy około 10 minut, jeżeli wino nam za bardzo odparuje wtedy dolewamy troszkę więcej.
Na patelnię wrzucamy gotowy makaron, dodajemy pieprz i natkę pietruszki, mieszamy, podajemy skropione lekko oliwą z oliwek.