Focaccia z oliwkami na zakwasie

Focaccia z oliwkami na zakwasie

Zdjęcie - Focaccia z oliwkami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia, czyli włoski chlebek przypominający pizzę bez sosu i dodatków, to wypiek do którego często wracam. Wypiekam go spontanicznie, jako dodatek do wielu dań np. rozgrzewającej paprykowej peperonaty. Chociaż tak naprawdę focaccia nie potrzebuje już wielu dodatków, aby była smaczna. Płaski chlebek z oliwkami wspaniale smakuje maczany w dobrej jakości oliwie, także z dodatkiem octu balsamicznego. Zazwyczaj ciasto jest bardzo puszyste, ale tym razem skusiłam się na zupełnie inną wersje. Zdecydowałam, że upiekę focaccię na zakwasie!

W mojej lodówce od wielu miesięcy mieszka dwóch lokatorów, z którymi utrzymuję cały czas bliskie kontakty. Od czasu do czasu muszę ich dokarmiać, aby się na mnie nie obrazili. Wczoraj wyjęłam słoik z zakwasem żytnim i dokarmiłam go porcją mąki żytniej razowej i letnią wodą. A dziś niespodziewanie upiekłam na bazie tego aktywnego zakwasu focaccię, która wyszła niezwykle chrupiąca. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak smaczna i muszę się porządnie zastanowić nad tym, czy będę kiedyś piekła jeszcze włoski chlebek na drożdżach.

Zdjęcie - Focaccia z oliwkami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Focaccia z oliwkami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Focaccia z oliwkami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia z oliwkami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godziny 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 5 godziny

Porcje: 1

Składniki
  • 215 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • kilka oliwek (u mnie zielone)

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej wgłębienie i wlewamy dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas. Wsypujemy łyżeczkę soli.
  2. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i mieszać ze sobą składniki. W trakcie wyrabiania wlewamy też oliwę. Po kilku minutach przekładamy wyrobione ciasto do oprószonej mąką misy i przykrywamy ją ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  3. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na oprószony mąką blat. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, ciągnąc boki ciasta ku środkowi i odwracając je według wskazówek zegara i powtarzając czynność. Na koniec ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach ok. 20×30 cm i o grubości 1,5 cm. Naciągamy ciasto na wałek i przenosimy je ostrożnie na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). W cieście robimy palcem dziurki mniej więcej w centymetrowych odstępach. W dziurkach umieszczamy plasterki oliwek. Blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na 2 godziny.
  4. Po tym czasie pieczemy focaccię w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 220 stopni, przez 30 minut. Upieczony chlebek studzimy przed podaniem.

3.1.09

Kategorie przepisów