Gravalax czyli łosoś peklowany w soli

Gravalax czyli łosoś peklowany w soli

Gravalax czyli łosoś peklowany w soli z przyprawami. Słyszałam i czytałam o tym daniu nie raz, nie dwa.. aż w końcu kupiłam łososia i zakochaliśmy się rodzinnie.

Zdjęcie - Gravalax czyli łosoś peklowany w soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gravalax

Gravalax

  • 200 gram surowego filetu z łososia ze skórą
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • otarta skórka z cytryn ( 2 szt – wyparzone i wyczyszczone )
  • koperek suszony – u mnie suszony – następnym razem na pewno będzie świeży i zdecydowanie więcej

Łososia myjemy pod wodą, osuszamy. Sól, pieprz i skórkę z cytryny wkładamy do moździerza i ucieramy. Łososia dokładnie nacieramy mieszanką wraz z koperkiem. Układamy w naczyniu ceramicznym i dokładnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 3 doby, raz dziennie przekładamy łososia na drugą stronę i wylewamy nagromadzony się płyn. Po trzech dniach obmywamy łososia z przypraw, osuszamy,.

Łososia kroimy w cienkie plasterki i zjadamy ze smakiem. Przepyszny, delikatny. Niebo w gębie.

Zdjęcie - Gravalax czyli łosoś peklowany w soli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gravalax

Kategorie przepisów