Gravalax czyli łosoś peklowany w soli
Gravalax czyli łosoś peklowany w soli z przyprawami. Słyszałam i czytałam o tym daniu nie raz, nie dwa.. aż w końcu kupiłam łososia i zakochaliśmy się rodzinnie.
Gravalax
- 200 gram surowego filetu z łososia ze skórą
- 3 łyżki gruboziarnistej soli
- 2 łyżki pieprzu
- otarta skórka z cytryn ( 2 szt – wyparzone i wyczyszczone )
- koperek suszony – u mnie suszony – następnym razem na pewno będzie świeży i zdecydowanie więcej
Łososia myjemy pod wodą, osuszamy. Sól, pieprz i skórkę z cytryny wkładamy do moździerza i ucieramy. Łososia dokładnie nacieramy mieszanką wraz z koperkiem. Układamy w naczyniu ceramicznym i dokładnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 3 doby, raz dziennie przekładamy łososia na drugą stronę i wylewamy nagromadzony się płyn. Po trzech dniach obmywamy łososia z przypraw, osuszamy,.
Łososia kroimy w cienkie plasterki i zjadamy ze smakiem. Przepyszny, delikatny. Niebo w gębie.