Kringel, estoński wieniec drożdżowy
Kringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju smakołyków. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne miękkie i puszyste. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, kiedy w środku jest jeszcze ciepły. Już od dłuższego czasu planowałam zamieścić ten przepis na blogu, jednak za każdym razem kringel znikał zanim zdążyłam go sfotografować. Tym razem wykonałam zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika i dzielę się z Wami przepisem na najlepsze ciasto cynamonowe jakie jadłam. Macie ochotę spróbować?
Składniki:
Ciasto:
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 jajko
30 g masła, stopionego i przestudzonego
szczypta soli
15 g świeżych drożdży
300 g mąki
Nadzienie:
50 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:Pokruszone drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą.Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko i roztopione masło. Mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).
Przygotowujemy nadzienie- mieszamy roztopione masło z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie wałkujemy je na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy cynamonowym masłem, a następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przekrawamy wzdłuż na pół, zostawiamy przy jednym z końców kilkucentymetrowy nieprzekrojony fragment. Obie części zawijamy na przemian w warkocz, staramy się aby rozcięcie z widocznymi warstwami ciasta i nadzienia znajdowało się na wierzchu. Gdy warkocz będzie zapleciony na całej długości łączymy oba końce tak, aby powstał okrągły wieniec. Ostrożnie przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze 20 minut, do momentu, aż wierzch wieńca ładnie się przyrumieni.