Masło utrzeć, dodając cukier, po jednym żółtku, otartą skórkę z cytryny i sól. Z białek ubić na pianę i dodawać je do masy po łyżce na przemian z mąką. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem (ja wyłożyłam papierem) i posypaną mąką. Umyte śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Każdą połówkę owocu naciąć i układać rzędami na powierzchni ciasta (skórką do spodu).
Mocno bananowa, bardzo słodka i bardzo smaczna przekąska indyjska. W Assamie nazywa się je kaot pitha. Pitha to określenie wszelkiego rodzaju smażonych przysmaków z mąki ryżowej. Doskonale pasuje do mango lassi - indyjskiego napoju z jogurtu, wody i owoców.
Zanim wpadlam w szal zakupow oprzytomnialam na chwile i zakupilam tylko pare najbardziej potrzenych mi warzyw. Troche mi bylo z tym ciezko, ale rozsadek tym razem wzial gore nad emocjami. Nastepnym razem pewnie skusze sie na wieksze zakupy.
Wiem, trochę wagarowałam od bloga, bo... życie, bo... powtórki z potraw, które już na blogu sobie siedzą. ;-)) Dziś coś nowego i starego zarazazem, gdyż spaghetti z sosem bolońskim, to żaden oryginalny przepis. Jest to jednak dobry posiłek do rozgrzania się w jesienny dzień.
W planie miałam upieczenie innego ciasta z dodatkiem dyni, ale moja pociecha domagała się szarlotki z bezą. Sięgnęłam więc po sprawdzony przepis, ale do środka zamiast jabłek włożyłam mus dyniowy
Łyżką cedzakową do długiego makaronu przełożyć kluski na patelnię wraz z odrobiną wody, w której się gotowały (makaron będzie wtedy błyszczący i nie będzie się kleił).Podawać podgrzany makaron z sosem, posypany posiekaną natką pietrszki i resztą tartego parmezanu. Smacznego :)
Gdy patrzę rano przez kuchenne okno, żeby zobaczyć jaka jest pogoda, widzę ubranych na sportowo ludzi uprawiających jogging. Biegną wzdłuż ulicy, po chodniku. Myślę sobie wtedy czy powinnam mieć wyrzuty sumienia, że nie dość, że nie biegam, to jeszcze zaparzam pyszną, pachnącą kawę i jem słodką mufinkę?
Nastepnie dodac obie maki i sol. Wyrobic gladkie, odrobine lepkie ciasto (13 minut).Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie ktorej ciasto zlozyc nalezy dwukrotnie.Potem zawinnac owalny bochenek i zlaczeniem do gory, umiescic go w koszu.Chleb wyrasta nieco ponad godzine.