Weekendowa Cukiernia - Bawarski placek ze śliwkami
Gospodynią jest Carmellina. Zaproponowała przepyszny placek - bardzo wrześniowy.
Bawarski placek z węgierkami:- 20 g świeżych drożdży- 200 ml letniego mleka- 400 g mąki- szczypta soli- 1 jajko- 100 g cukru + 1 łyżka- 75 g roztopionego masła- 1,25 kg węgierek- 50 g posiekanych migdałów - nie dałam- 1/2 łyżeczki cynamonuDrożdże rozrobić z mlekiem i 1 łyżką cukru i odstawić na 15 min, by zaczyn zaczął pracować. Połowę mąki, sól, jajo i 75 g cukru wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. (Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki).Pozostawić ciasto pod przykryciem przez 30 min do wyrośnięcia.Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować.Standardową blachę posmarować masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto. Na cieście ułożyć śliwki, posypać migdałami.Pierkarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 30 min. Pozostały cukier wymieszać z cynamonem i [posypać nim jeszcze ciepłe, upieczone ciasto.Zapraszam i życzę powodzenia :)
Rok temu piekliśmy chleb z kaszą kuskus:
i gotowaliśmy marmoladę z jabłek i czarnego bzu: