Gulasz jagnięcy z orecchiette
ok. pół kilograma jagnięciny
3 duże cebule
2 marchewki
6 ząbków czosnku
2 puszki pomidorów - bez skóry i posiekane
sól, pieprz, oregano
olej do smażenia
W garnku o grubym dnie rozgrzałam olej a na nim usmażyłam na szklisto cebulę drobno posiekaną i czosnek. Można je posolić, żeby puściły sok i się nie przypaliły. Następnie dodałam mięsa jagnięcego - pokrojonego w kostkę i smażyłam aż będzie ciemne. Wymieszałam i dodałam pieprz, oregano i marchewkę - obraną i pokrojoną każdą na 3 kawałki (łatwiej ją będzie wyjmować). Całość zalałam dwiema puszkami pomidorów i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, przykryłam i dusiłam dwie godziny na bardzo małym ogniu - gulasz powinien ledwo bulgotać. Jest gotowy, kiedy mięso zmięknie i zacznie rozpływać się w ustach :-) Pod koniec trzeba tylko dodać soli do smaku.