Gulasz jagnięcy z orecchiette

Gulasz jagnięcy z  orecchiette

Zdjęcie - Gulasz jagnięcy z  orecchiette  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. pół kilograma jagnięciny

3 duże cebule

2 marchewki

6 ząbków czosnku

2 puszki pomidorów - bez skóry i posiekane

sól, pieprz, oregano

olej do smażenia

W garnku o grubym dnie rozgrzałam olej a na nim usmażyłam na szklisto cebulę drobno posiekaną i czosnek. Można je posolić, żeby puściły sok i się nie przypaliły. Następnie dodałam mięsa jagnięcego - pokrojonego w kostkę i smażyłam aż będzie ciemne. Wymieszałam i dodałam pieprz, oregano i marchewkę - obraną i pokrojoną każdą na 3 kawałki (łatwiej ją będzie wyjmować). Całość zalałam dwiema puszkami pomidorów i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, przykryłam i dusiłam dwie godziny na bardzo małym ogniu - gulasz powinien ledwo bulgotać. Jest gotowy, kiedy mięso zmięknie i zacznie rozpływać się w ustach :-) Pod koniec trzeba tylko dodać soli do smaku.

Kategorie przepisów