Muffinki rodzynkowe z dżemem figowo-pomarańczowym
Szalejemy z muffinkami, a co tam! Kiedy nie mam za wiele czasu na pieczenie, a kiedy chce się coś słodkiego, robię muffinki. :) Pokochałam je właśnie za to, że są tak rozkosznie proste i bajecznie smaczne, a o różnorodności smaków chyba pisać nie muszę. Wystarczy kliknąć w kategorię "Muffinki" i ukaże się ich cała lista, to znaczy tych, które ja wykombinowałam do tej pory. Aby zrobić te muffiny korzystałam z przepisu CudaWianki na muffinki pomarańczowo-migdałowe, ale pozmieniałam dużo rzeczy. Babeczki są pyszne, smakują troszkę jak keks, pycha! :)
Składniki suche:
*2 szklanki mąki
*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*1 szklanka rodzynek
*2/3 szklanki cukru
Składniki mokre:
*125g masła rozpuszczonego i ostudzonego
*2 jajka
*1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
*1/2 szklanki dżemu figowo-pomarańczowego
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i rodzynki.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajko, ostudzone masło i mleko.
Połączyć razem składniki wlewając mokre do suchych i szybko wymieszać tylko do połączenia. Następnie dodać dżem i wymieszać.
Nakładać do foremek i piec w temperaturze około 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego :)