Naleśniki z jeżynami

Naleśniki z jeżynami

3 jajka

2 szklanki wody

2 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mleka

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, wodę, mleko, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubić mikserem na puszystą masę. Na rozgrzaną patelnię teflonową wlewać po 2 stołowe łyżki ciasta. Rozprowadzić po całej patelni i zapiec z dwóch stron na złoty kolor.

 

 

składniki na masę:

40 dag jeżyn

25 dag białego sera

4 łyżki śmietany

3 łyżki cukru

Biały ser rozgnieść widelcem. Dodać cukier, śmietanę i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać masę serową, następnie zwinąć w rulon i pokroić w grube plastry.

Jeżyny obrać z szypułek, umyć. Część jeżyn rozgnieść widelcem i lekko zagotować, żeby puściły sok.

Na płaskich talerzykach układać w/g kolejności:

- podgotowane jeżyny

- pokrojone naleśniki

- soczyste owoce

 

 

 

Zdjęcie - Naleśniki z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

Owoce z działki mojej siostry:)

 

 

 

Zdjęcie - Naleśniki z jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów