Naleśniki z jeżynami
3 jajka
2 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, wodę, mleko, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubić mikserem na puszystą masę. Na rozgrzaną patelnię teflonową wlewać po 2 stołowe łyżki ciasta. Rozprowadzić po całej patelni i zapiec z dwóch stron na złoty kolor.
składniki na masę:
40 dag jeżyn
25 dag białego sera
4 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
Biały ser rozgnieść widelcem. Dodać cukier, śmietanę i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nakładać masę serową, następnie zwinąć w rulon i pokroić w grube plastry.
Jeżyny obrać z szypułek, umyć. Część jeżyn rozgnieść widelcem i lekko zagotować, żeby puściły sok.
Na płaskich talerzykach układać w/g kolejności:
- podgotowane jeżyny
- pokrojone naleśniki
- soczyste owoce
Owoce z działki mojej siostry:)