PRZEKŁADANIEC KRUCHO-DROŻDŻOWY

PRZEKŁADANIEC  KRUCHO-DROŻDŻOWY

Zdjęcie - PRZEKŁADANIEC  KRUCHO-DROŻDŻOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kiedy robiłam to ciasto pierwszy raz (dawno temu) , wyszło dość cienkie i baaardzo słodkie. Dlatego też , tym razem użyłam mniejszej formy i zrezygnowałam z cukru do nadzienia (marmolada i cukier waniliowy w zupełności mi wystarczyły). Nie wzięłam jednak pod uwagę , że grubsze ciasto powinno piec się dłużej i moje wyszło w środku jakby troszkę nie dopieczone (patyczek niczego nie wykazał , a z wierzchu wyglądało na dość rumiane) , ale i tak było całkiem niezłe ;-)


Zdjęcie - PRZEKŁADANIEC  KRUCHO-DROŻDŻOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 1 dag świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych)
- 1/2 szkl. mleka

Nadzienie:
- 30 dag mielonych orzechów (u mnie włoskie ; na małą formę wystarczy 10-15 dag)
- 30 dag cukru (w ogóle nie dodawałam)
- cukier waniliowy
- ok. 20 dag marmolady morelowej lub pomarańczowej (lekko podgrzanej)

Polewa:
- 5 dag czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka

Drożdże z cukrem rozpuścić w letnim mleku. Mąkę posiekać z masłem , dodać rozpuszczone drożdże i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na trzy części , a każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (u mnie 12 x 22 cm). Blaszkę wyłożyć pierwszą warstwą ciasta , cienko posmarować marmoladą , posypać orzechami wymieszanymi z cukrem waniliowym i ew. cukrem. Przykryć drugą warstwą ciasta , ponownie posmarować marmoladą i posypać orzechami z cukrem. Na wierzchu ułożyć trzecią część ciasta , lekko docisnąć , szczególnie na brzegach i piec ok. 1 godzinę w temp. 200 st.C.
Rozpuścić składniki polewy , dobrze wymieszać , lekko przestudzić i polać jeszcze ciepłe ciasto.

Uwagi:
Używając większej formy (niż moja) ciasto będzie cieńsze , ale za to z pewnością dobrze upiecze się w środku.


Zdjęcie - PRZEKŁADANIEC  KRUCHO-DROŻDŻOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów