Kolorowy tort jabłkowy
Dziś są drugie urodziny mojej córeczki. Główna impreza odbyła się już w sobotę, i chciałam pokazać kilka z przygotowanych przeze dań, ale niektóre z nich szybciej znikły, niż zdążyłam je sfotografować. Tort w zamyśle miał być malutki, ale w miarę robienia, zwiększał swój rozmiar i w końcu urósł niebotycznie - na wysokość miał aż 13 cm :) Nie zmieścił mi się nawet w opasce i musiałam kombinować, jak nałożyć na wierzch galaretkę, żeby nie spłynęła na boki. Pomimo rozmiarów, został zjedzony bardzo szybko, bo był naprawdę dobry - umiarkowanie słodki i bardzo lekki.
Składniki:
Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(ewentualnie) esencja waniliowa
Przełożenie: 2 kg jabłek (ja skorzystałam z musu jabłkowego własnej roboty - zużyłam dwa słoiki 0,5 l)
cukier (jeśli przygotowujecie mus)
2 galaretki: czerwona i żółta
Do nasączenia biszkoptu: szklanka soku jabłkowego bez cukru
Krem: 2 budynie śmietankowe
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
200 g dobrego masła
Do dekoracji: dowolne owoce (u mnie maliny, winogrona, granat)
3 galaretki w różnych kolorach (czerwona, żółta, zielona)
wiórki kokosowe
Przygotowanie biszkoptu:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i dodaj do masy jajecznej. Ciasto wylej na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piecz ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowy biszkopt przykryj ściereczką i wystudź. Aby dobrze się kroił, możesz upiec go dzień wcześniej. Zimny biszkopt przekrój na 3 blaty.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obierz, pokrój i zesmaż na mus z cukrem. Jeśli korzystasz z gotowego musu, wystarczy tylko go podgrzać. Podziel mus na dwie równe części i do każdej wsyp inną galaretkę. Dobrze wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptu nasącz sokiem jabłkowym, nałóż pierwszą masę jabłkową (gorącą) i nakryj następnym blatem. Powtarzaj czynności - ostatnią warstwę powinien stanowić nasączony biszkopt.
Przygotowane w ten sposób ciasto zostaw, dopóki ostygną jabłka, a potem włóż je do lodówki, aby się zsiadło.
Przygotowanie kremu:
Rozmieszaj budynie i cukier w zimnym mleku, następnie całość zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przykryj garnek i zostaw go do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na białą, puszystą masę, następnie dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj do chwili, aż masa stanie się gładka. Jeśli się zważy, możesz postawić miskę na garnku z ciepłą wodą i dalej ubijać.
Dekoracja:
Rozmieszaj galaretki z nieco mniejszą ilością wody, niż jest to podane na opakowaniu, i odstaw do zastygnięcia.
Tort wyjmij z podtrzymującej go opaski lub tortownicy. Na wierzch nałóż część kremu, resztą dokładnie posmaruj boki. Na wierzchu ułóż owoce.
Jeśli tort jest tak wysoki, że nie mieści się już w opasce, wytnij pasek pergaminu o odpowiedniej wysokości i otocz tort. Następnie nałóż plastikową opaskę na górną część tortu. Możesz to zrobić przed nałożeniem kremu na boki.
Aby udekorować wierzch galaretką, musi ona być w ostatnim stadium przed całkowitym zastygnięciem. Wtedy łatwo jest nakładać kolorowe kleksy.
Po zastygnięciu galaretki, dokończ dekorację boków - posmaruj je kremem i obłóż dokładnie wiórkami kokosowymi.
Poniżej mój tort w przekroju - niestety zdjęcie nie oddaje jego urody, ale był to ostatni kawałek, jaki udało mi się ochronić przed zjedzeniem :)