Kolorowy tort jabłkowy

Kolorowy tort jabłkowy

Dziś są drugie urodziny mojej córeczki. Główna impreza odbyła się już w sobotę, i chciałam pokazać kilka z przygotowanych przeze dań, ale niektóre z nich szybciej znikły, niż zdążyłam je sfotografować. Tort w zamyśle miał być malutki, ale w miarę robienia, zwiększał swój rozmiar i w końcu urósł niebotycznie - na wysokość miał aż 13 cm :) Nie zmieścił mi się nawet w opasce i musiałam kombinować, jak nałożyć na wierzch galaretkę, żeby nie spłynęła na boki. Pomimo rozmiarów, został zjedzony bardzo szybko, bo był naprawdę dobry - umiarkowanie słodki i bardzo lekki.

Zdjęcie - Kolorowy tort jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

6 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) esencja waniliowa

Przełożenie: 2 kg jabłek (ja skorzystałam z musu jabłkowego własnej roboty - zużyłam dwa słoiki 0,5 l)

cukier (jeśli przygotowujecie mus)

2 galaretki: czerwona i żółta

Do nasączenia biszkoptu: szklanka soku jabłkowego bez cukru

Krem: 2 budynie śmietankowe

0,5 l mleka

2 łyżki cukru

200 g dobrego masła

Do dekoracji: dowolne owoce (u mnie maliny, winogrona, granat)

3 galaretki w różnych kolorach (czerwona, żółta, zielona)

wiórki kokosowe

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i dodaj do masy jajecznej. Ciasto wylej na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piecz ok. 30-40 minut w 180 stopniach.

Gotowy biszkopt przykryj ściereczką i wystudź. Aby dobrze się kroił, możesz upiec go dzień wcześniej. Zimny biszkopt przekrój na 3 blaty.

Przygotowanie masy jabłkowej:

Jabłka obierz, pokrój i zesmaż na mus z cukrem. Jeśli korzystasz z gotowego musu, wystarczy tylko go podgrzać. Podziel mus na dwie równe części i do każdej wsyp inną galaretkę. Dobrze wymieszaj.

Pierwszy blat biszkoptu nasącz sokiem jabłkowym, nałóż pierwszą masę jabłkową (gorącą) i nakryj następnym blatem. Powtarzaj czynności - ostatnią warstwę powinien stanowić nasączony biszkopt.

Przygotowane w ten sposób ciasto zostaw, dopóki ostygną jabłka, a potem włóż je do lodówki, aby się zsiadło.

Przygotowanie kremu:

Rozmieszaj budynie i cukier w zimnym mleku, następnie całość zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Przykryj garnek i zostaw go do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzyj na białą, puszystą masę, następnie dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj do chwili, aż masa stanie się gładka. Jeśli się zważy, możesz postawić miskę na garnku z ciepłą wodą i dalej ubijać.

Dekoracja:

Rozmieszaj galaretki z nieco mniejszą ilością wody, niż jest to podane na opakowaniu, i odstaw do zastygnięcia.

Tort wyjmij z podtrzymującej go opaski lub tortownicy. Na wierzch nałóż część kremu, resztą dokładnie posmaruj boki. Na wierzchu ułóż owoce.

Jeśli tort jest tak wysoki, że nie mieści się już w opasce, wytnij pasek pergaminu o odpowiedniej wysokości i otocz tort. Następnie nałóż plastikową opaskę na górną część tortu. Możesz to zrobić przed nałożeniem kremu na boki.

Aby udekorować wierzch galaretką, musi ona być w ostatnim stadium przed całkowitym zastygnięciem. Wtedy łatwo jest nakładać kolorowe kleksy.

Po zastygnięciu galaretki, dokończ dekorację boków - posmaruj je kremem i obłóż dokładnie wiórkami kokosowymi.

Poniżej mój tort w przekroju - niestety zdjęcie nie oddaje jego urody, ale był to ostatni kawałek, jaki udało mi się ochronić przed zjedzeniem :)

Zdjęcie - Kolorowy tort jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów