Muffinki "hiszpańskie"

Muffinki "hiszpańskie"

Zdjęcie - Muffinki "hiszpańskie" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś ostatni dzien pieczenia footballowego, więc chyba jeszcze zdążę. To naprawdę ciężkie zadanie i jakoś wena twórcza całkowicie mnie opuściła, a więc zrobiłam dla odmiany... he he ;) muffinki! Nie są to jednak takie zwykłe muffinki, bo nie są ani trochę słodkie. Pierwszy raz robiłam wytrawne muffiny, ale zdecydowanie wolimy słodszą odmianę !

Nazwałam je hiszpańskimi, ponieważ zawierają małe, zielone owoce, które lubują się w cieple hiszpańskiego klimatu, tam sobie dojrzewają, a potem w słoiczkach wędrują do naszych sklepów.

Nazwałam je hiszpańskimi, bo jutro Hiszpania gra z Niemcami o mistrzostwo Europy, a ja kibicuję z całego serca właśnie jej - Hiszpanii.

Zdjęcie - Muffinki "hiszpańskie" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2 szklanki mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*125g masła

*250ml mleka

*2 jajka

*kilka oliwek

*ser feta pokrojony w kosteczkę (ok. 1/2 szklanki)

*1/2 łyżeczki soli

*przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, mleko.

Połączyć zawartości obu naczyc wlewając mokre składniki do suchych, dodać pokrojone oliwki oraz pokrojony w kosteczkę ser feta. Wymieszać do połączenia, mogą pozostać grudki.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami, umieścić w nich ciasto. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

Zdjęcie - Muffinki "hiszpańskie" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów