Sałatka ajvar
Kończąc już temat chorwacki, dodam jeszcze, że kupiłam sobie słoik pasty ajvar - złożonej głównie z pomidorów, papryki i bakłażanów. Ajvar można używać do ryb i mięs - tak jako zamiennik np. ketchupu, chrzanu lub innego sosu, można nim także smarować chleb. Ja użyłam ajvaru do zrobienia dressingu do sałatki. W Chorwacji można go kupić w dwóch wersjach: "blagi" - łagodny, i "luty" - ostry.
Warto wspomnieć także o czerwonej papryce ajvar, którą tam można kupić w sklepie oprócz znanej nam zwykłej czerwonej papryki. Nie znalazłam niestety nigdzie informacji, że taka papryka w ogóle istnieje - najbliżej jej do odmiany opisanej w Wikipedii jako Cubanelle, ale w sklepach podpisana była właśnie "ajvar paprika".
Składniki:
sałata
1 strąk czerwonej papryki ajvar
1 strąk białej papryki
1 pomidor
1/2 ogórka
1/2 cebuli
ser (ja użyłam chorwackiego sera paskiego, ale może być dowolny twardy ser)
czarne oliwki
Dressing: 1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
2 łyżki pasty ajvar
Sałatę opłucz, ułóż na talerzu. Warzywa i ser posiekaj dowolnie, ułóż dekoracyjnie na sałacie. Wymieszaj dobrze składniki dressingu i polej sałatkę.