Tort "boisko" o smaku cytrynowym
Wczoraj mój synek skończył 5 lat i z tej okazji oczywiście był tort i świeczki. Synek już dawno wybrał sobie tort "boisko" - taki akurat zobaczył na wystawie w pobliskiej cukierni. Urodą mój tort może nie dorównuje tamtemu, bo i ja wielkich talentów w dziedzinie dekorowania nie posiadam, ale na pewno zrobiony jest z sercem :)
Jest dość kwaśny w smaku - jak stwierdził mój mąż, przypomina lekko sernik - toteż można zjeść spory kawałek bez nieprzyjemnych sensacji, jak to często bywa z tortami.
Składniki:
Biszkopt: 8 jajek
szklanka cukru pudru
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z dwóch cytryn
Krem: 2 budynie cytrynowe (mogą być ewentualnie waniliowe, ale to już nie będzie
ten smak)
sok z 3 cytryn
0,5 l wody
2 szklanki cukru (może być mniej lub więcej, wg smaku)
2 żółtka
250 g dobrego masła
Do nasączenia: 0,5 l wody
sok z 2 cytryn
cukier do smaku
ewentualnie alkohol (jeżeli tort nie jest przeznaczony dla dzieci)
Do warstwy wierzchniej: 0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
zielony barwnik
śmietan-fix
oraz piłkarze, bramki, piłka (moje pochodzą z ulubionych piłkarzyków synka)
Wykonanie biszkoptu:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder i po jednym żółtku. Na końcu dodaj obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wylej biszkopt do prostokątnej formy i upiecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Wykonanie kremu:
Wymieszaj sok cytrynowy, wodę, cukier, żółtka i budyń, następnie gotuj wszystko, cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Ilość cukru można sobie regulować, próbując w czasie mieszania. Następnie odstaw masę do ostygnięcia. Masło utrzyj na białą puszystą masę, dodając 2 łyżku cukru. Potem dodawaj po jednej łyżce masy cytrynowej i utrzyj na krem.
Przygotowanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Wodę wymieszaj z sokiem cytrynowym i cukrem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą część biszkoptu. Nasącz biszkopt i posmaruj połową kremu, nałóż następną część, i powtarzaj czynności. Następnie połóż na wierzchu papier i obciąż tort deseczką.
Włóż go do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie zdejmij deseczkę i papier, połóż na wierzchu prostokątną tacę i szybkim ruchem odwróć blachę do góry nogami. Zdejmij papier.Śmietanę ubij z cukrem i śmietan-fixem, odłóż kilka łyżek, a resztę zmiksuj z barwnikiem. Posmaruj tort, pozostawioną śmietaną narysuj linie, a potem umieść bramki i piłkarzy.
Poniżej solenizant. Zainteresowanych odsyłam na mój drugi blog (link w zakładkach) :)