Upiekłam pyszny chlebek na zakwasie. Chlebek grecki z czarnuszką, pachnący, smaczny. Musiałam użyć w końcu mojego zakwasu (który niestety znowu musiałam ratować), a ponieważ nie byłam pewna, czy sobie poradzi, więc wspomogłam go drożdżami. Chleb był bardzo pyszny i długo świeży. Koniecznie spróbujcie:)
Upiekłam pyszny chlebek na zakwasie. Chlebek grecki z czarnuszką, pachnący, smaczny. Musiałam użyć w końcu mojego zakwasu (który niestety znowu musiałam ratować), a ponieważ nie byłam pewna, czy sobie poradzi, więc wspomogłam go drożdżami. Chleb był bardzo pyszny i długo świeży. Koniecznie spróbujcie:)
Chcialam na wiosne zadbac o swoja linie. Obiecalam wiec sobie, ze powstrzymam sie od jedzienia slodyczy, a tym bardziej nie bede ich piekla. No i prosze jak to dotrzymalam slowa. Nie dosc, ze upieklam ciasto to jeszcze bralam czynny udzial w jego konsumpcji hihihi.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, wyłóż formę do babeczek papilotkami. Za pomocą miksera utrzyj masło i cukier do białości. Dodawaj po jednym jajku dobrze ubijając. Wmieszaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę z cytryny lub aromat cytrynowy.
Braised tofu (duszone tofu) to podobno produkt powstały z mleka sojowego podczas produkcji tofu. W smaku ani z wyglądu do tofu nie podobne i chociaż nie jest tanie ani tak łatwo dostępne, warto chociaż raz spróbować. Sprzedawane jest w małych puszkach wyglądających jak tuńczykowe. Potrawa smaczna i bardzo szybka do przygotowania.
Pyszne bułeczki wg przerpisu Kat (tutaj) które w oryginale były grahamkami. Z braku takiej mąki zrobiłam z chlebowej (typ 720), co nie wpłynęło na ich super smak :-)
Klasyka wśród chlebów pełnoziarnistych. Robiony na zakwasie, ale jest on w w zasadzie niewyczuwalny. Łagodny smak chleba idealnie pasuje do słodkich dodatków, jak na przykład dżemów.
Do dzisiejszej zupy potrzebowałam mielonego mięsa, pieczarek i bułkę do grzanek (por czekał na swój los grzecznie w lodówce). Oczywiście dziwnym trafem w sklepie było wszystko prócz tych trzech rzeczy i w efekcie krótki wypad na zakupy zamienił się w dłuższą podróż autobusem do innego, większego sklepu
Kiedy Pela ogłosiła 11 zaproszenie do swojego Baru Sałatkowego, zachęcając do zrobienia dowolnej sałatki o określeniu „kobieca”, początkowo nic nie przychodziło mi do głowy. Wiadomym było, że sałatka powinna być lekka i delikatna w smaku.
Na dzisiejszy przepis zapraszam gorąco wraz z Panną Malwinną, z którą miałam przyjemność wirtualnie gotować tego pysznego kurczaka. Kurczak ten zdobył wielką popularność z Stanach Zjednoczonych i Kanadzie i jest jednym ze sztandarowych dań tamtejszych chińskich knajpek.
Dodatek papryczki chili jest wskazany, jeśli lubimy pikantne potrawy. Ja dałam trochę chili i dla mnie było ok., ale dla mojej mamy jednak już ciut za ostre. Tak więc i tutaj jest możliwość improwizacji :)