Ciasto czekoladowe - odsłona pierwsza

Ciasto czekoladowe - odsłona pierwsza
Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - odsłona pierwsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię przepisy, które choć trochę różnią się od innych. Choć widziałam ich już tyle, że mogłoby się wydawać, że chyba już nic nowego nie można wymyślić, na szczęście zdarza się wbrew pozorom dość często receptura, przy której zatrzymuję się na dłużej. Myślę sobie „o, to by mogło być dobre, muszę przetestować, bo bardzo mnie ten przepis intryguje”.
Tak było w tym przypadku. Kiedyś, przy okazji szukania w necie wiadomości na temat czekolady Ghirardelli (jeszcze nie udało mi się jej zdobyć), trafiłam na szereg przepisów z użyciem kakao. Między kakaowymi sernikami, chlebkami z dodatkiem espresso i orzechów, znalazłam przepis na ciasto czekoladowe do góry nogami - z migdałami w karmelu. Robiąc to ciasto po raz pierwszy zgodnie z przepisem, co do słowa, nie byłam do końca zadowolona z efektu. Za drugim razem wprowadziłam pewne zmiany i tak też podaję przepis. Bardzo nam ciasto smakowało. Oryginalną recepturę można znaleźć w książce Chocolate and Vanilla napisanej przez Gale Gand. Ciasto zachwyciło nas do tego stopnia, że upiekłam je kolejny raz. Tym razem w formie ... cdn :)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - odsłona pierwsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe - odsłona pierwsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Odwrócone ciasto czekoladowe z migdałami w karmelu
tortownica ø 23 cm

migdały w karmelu
50 g bardzo miękkiego masła
1/2 szkl. brązowego cukru
100 g płatków migdałowych lekko podprażonych


ciasto
185 g mąki
45 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 duże jajka
1 szkl. mleka w temp. pokojowej

Migdały w karmelu
Tortownicę z zewnątrz owinąć folią aluminiową, aby ciasto nie wyciekało na dno piekarnika.
Dno tortownicy wysmarować na grubo masłem (użyć całe 50 g). Powierzchnię równomiernie zasypać cukrem, a następnie migdałami.

Ciasto
Mąkę, kakao, sodę i sól wymieszać w misce. Piekarnik nastawić na 175 C.
W drugiej misce ubić masło z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dokładnie zmiksować.
Zmniejszyć obroty na minimum i przesiać 1/3 mieszanki mącznej. Zmiksować do połączenia się składników, po czym wlać połowę mleka, znów lekko zmiksować, dodać 1/3 mieszanki mącznej, znów mleko i na końcu mieszanka mączna. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masę wylać na migdały i wstawić do piekarnika na 50 - 60 min. Sprawdzać patyczkiem, czy już jest gotowe.
Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika okroić nożem brzegi na około tortownicy i odwrócić ciasto do góry nogami na „docelową” paterę/talerz nie zdejmując tortownicy. W tym czasie karmel wsiąknie w ciasto. Po 5 minutach można już zdjąć tortownicę. Wystudzić przed serwowaniem. Najlepsze jest na drugi dzień. Kroić nożem z piłką.

Kategorie przepisów