A ja znow o pierogach

Zdjęcie - A ja znow o pierogach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam farszem i sklejam. Dobrze, ze Swieta sa raz w roku, bo jest to zajecie czasochlonne, ale nie powiem, na swoj sposob odprezajace.
W ostatnich dniach gdy tylko mam do zrobienia cos z kuchni czy oddaje sie porzadkom domowym, umilam sobie czas swiateczna muzyka. Uwielbiam ten magiczny okres Swiat i nawet ta przedswiateczna bieganina ma dla mnie swoj urok.
Lubie przechadzac sie po miescie o zmroku i podziwiac kolorowe iluminacje.
Gdyby jeszcze spadl snieg! Niestety o tym moge tylko pomarzyc, bo w moim regionie snieg to prawdziwy rarytas. Ostatnio jest tak cieplo, ze widok choinek wydaje mi sie dosc dziwny. Chcac poczuc odpowiadnia atmosfere zasluchuje sie wiec w swiatecznych piosenkach. Mam nadzieje, ze w tym roku nie bede cierpiala na ich nieodosyt, jak to zwykle bywa.
W kuchni tez przywoluje juz Swieta. Moj dom powoli wypenia sie ich aromatem. Dzis byl to zapach suszonych grzybow.

Zdjęcie - A ja znow o pierogach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierozki z ciasta francuskiego z kapusta i grzybami

skladniki:
opakowane ciasta francuskiego
zoltko do posmarowania

farsz z kapusty z grzybami

wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy za pomoca szklanki kola, napelniamy farszem i sklejamy. Zeby sie pierozki nie rozkleily najlepiej brzegi docisnac za pomoca widelca, powstaja wtedy takie wzorki.
Pierozki smarujemy rozmaconym zoltkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut.
Smacznego!

Zdjęcie - A ja znow o pierogach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis publikuje w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna zorganizowanej przez Olge Smile.

Zdjęcie - A ja znow o pierogach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią…

Czekoladowe pierogi z twarogie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z jagodami i malinami

Pierogi z jagodami i malinami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pierogi z bobem
1

Pierogi z bobem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady
2

Pierogi z czereśniami i sosem…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z czereśniami zapiekane w waniliowym sosie. Najlepsze na świecie!
2

Pierogi z czereśniami zapiekan…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Leśny przysmak

Leśny przysmak

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa grzybowa na maślance
1

Zupa grzybowa na maślance

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Grzybowo - czosnkowe uszka babci Władzi
1

Grzybowo - czosnkowe uszka bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square