Focaccia
Focaccia to Włoska potrawa najlepsza na ciepło z masełkiem, a ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia- aż niemożna się doczekać kiedy się ja wyjmie z piekarnika do zjedzenia. Można ja zrobić z suszonymi pomidorami, rozmarynem i innymi ziołami. Bardzo bardzo polecam :-)
400 g MĄKI PSZENNEJ
200 ml CIEPŁEJ WODY
60 ml OLIWY Z OLIWEK (3 łyżki)
7 g SUCHYCH DROŻDŻY LUB 25 g ŚWIERZYCH
3 g SOLI
6 g CUKRU BRĄZOWEGO
20 LISTKÓW ŚWIERZEJ BAZYLII
+ 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK DO PODGRZANIA
Do miski wlej ciepłą wodę oraz 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. (jeśli używamy swierzych drożdży to rozpuścić je w wodzie )W drugiej misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Połącz z wodą i wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wyrabiaj 5 minut aby ciasto stało się pulchne i delikatne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę ( wszystko zależy od ciepła w danym pomieszczeniu). Listki bazylii porwij na małe kawałki i przełóż do rondelka zalej 2 łyżkami oliwy i delikatnie podgrzej aby uwolnił się aromat - odstaw. Wyrośnięte ciasto przerób i rozciągnij na kółko następnie posmaruj blaszkę podgrzaną oliwą i połóż ciasto, posmaruj je z wierzchu pozostałą oliwą z bazylią i przykryj ściereczka lub folią spożywczą ale nie ściśle i pozostaw do podwojenia swojej objętości na ok 1 godzinkę. Nagrzej piekarnik do 200 C i piec ok 20 minut na jasna złoty kolor, wyjmij i przestudź na kratce.
Smacznego