Focaccia

Focaccia

Focaccia to Włoska potrawa najlepsza na ciepło z masełkiem, a ten zapach rozchodzący się po całym domu podczas pieczenia- aż niemożna się doczekać kiedy się ja wyjmie z piekarnika do zjedzenia. Można ja zrobić z suszonymi pomidorami, rozmarynem i innymi ziołami. Bardzo bardzo polecam :-)

Zdjęcie - FOCACCIA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

400 g MĄKI PSZENNEJ

200 ml CIEPŁEJ WODY

60 ml OLIWY Z OLIWEK (3 łyżki)

7 g SUCHYCH DROŻDŻY LUB 25 g ŚWIERZYCH

3 g SOLI

6 g CUKRU BRĄZOWEGO

20 LISTKÓW ŚWIERZEJ BAZYLII

+ 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK DO PODGRZANIA

Do miski wlej ciepłą wodę oraz 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. (jeśli używamy swierzych drożdży to rozpuścić je w wodzie )W drugiej misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Połącz z wodą i wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wyrabiaj 5 minut aby ciasto stało się pulchne i delikatne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinkę ( wszystko zależy od ciepła w danym pomieszczeniu). Listki bazylii porwij na małe kawałki i przełóż do rondelka zalej 2 łyżkami oliwy i delikatnie podgrzej aby uwolnił się aromat - odstaw. Wyrośnięte ciasto przerób i rozciągnij na kółko następnie posmaruj blaszkę podgrzaną oliwą i połóż ciasto, posmaruj je z wierzchu pozostałą oliwą z bazylią i przykryj ściereczka lub folią spożywczą ale nie ściśle i pozostaw do podwojenia swojej objętości na ok 1 godzinkę. Nagrzej piekarnik do 200 C i piec ok 20 minut na jasna złoty kolor, wyjmij i przestudź na kratce.

Smacznego

Zdjęcie - FOCACCIA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów