Wiśniowe ciasteczka
Kruche ciasteczka z wiśniami mało słodkie ale i tak pyszne do kawki w niedzielę w sam raz, drugiego dnia jeszcze lepsze bo bardziej skruszały aż szkoda że tak szybko zjedzone bo by się chciało jeszcze...
2 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ
1 JAJKO
125 g MASŁA LUB MARGARYNY+ jedna łyżka roztopionego masła
3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU(125g)
250 ml WIŚNI W SYROPIE ( samych wiśni 200g
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszek następnie dodać jajko i powoli dosypując mąkę zagniatać na jednolite ciasto - schłodzić w lodówce ok godzinki. W międzyczasie odsączyć wiśnie, schłodzone ciasto kroić na kawałki iwałkować na placek o grubości 2-3 mm ikroić na kwadraty 8x8 cm. Nakładać w rogu po dwie wisienki skleić i zwijać w rulonik na ukos następnie rozgnieść z obu boków poukładać na papierze do pieczenia i posmarować jeszcze roztopionym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 15 - 20 minut na jasnozłoty kolor, przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem - podawać. Przechowywać ok 2- 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
A tu kilka fotek i sposób zawijania :-)
Smacznego