Mazurek

Mazurek

 


Zdjęcie - Mazurek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna propozycja do akcji Olgi - to ciasto, które obowiązkowo musi znaleźć się na wielkanocnym stole - czyli mazurek. W tym roku skorzystałam z nowego przepisu na kruche ciasto - znalazłam go na stronie ugotuj.to

Ciasto dawało się dobrze wałkować, nie miałam też problemu z formowaniem ozdób. Zrobiłam najprostszą wersję - czyli kruchy spód polany roztopioną czekoladą i ozdobiony bakaliami. Tegoroczny mazurek bardzo nam smakował :)

 

Zdjęcie - Mazurek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 2 gotowane żółtka [ wyjęte z jajek na twardo i przetarte przez sitko ]
  • pół szklanki gęstej śmietany 22%
  • ziarenka z połowy laski wanilii [ u mnie ekstrakt waniliowy ]
  • szczypta soli

wierzch :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • bakalie
  • anżelika
  • żurawina
  • pisaki lukrowe

 

Szerokim nożem posiekać mąkę z masłem. Dodać cukier puder, surowe i gotowane żółtka oraz śmietanę i wanilię [ lub ekstrakt ] - zagnieść szybko ciasto, owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować [ u mnie był to placek o grubości ok.1 cm ] , najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Wyrównać brzegi , nadmiar ciasta obciąć. Placek przeciąć na 2 jednakowe prostokąty. Z odciętych skrawków ciasta zrobić wałeczki i udekorować nimi brzegi mazurków.

Przełożyć razem z papierem do pieczenia na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220°C. Upiec na złoto - około 10-15 minut.

Upieczone mazurki ostudzić i udekorować roztopioną z masłem czekoladą oraz bakaliami.

 

Zdjęcie - Mazurek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

a to ozdoby w wykonaniu mojej pociechy - była bardzo szczęśliwa, że może udekorować mazurka tak jak jej się podoba :)

 

Zdjęcie - Mazurek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów