Kurczak chop suey

Kurczak chop suey
Kwietniową zabawę "Kuchnia chińska" zorganizowaną przez Pelę potraktowałam jako okazję, by dowiedzieć się o niej coś więcej, bo moja dotychczasowa wiedza opierała się tylko i wyłącznie na barach chińsko-wietnamskich ;) Nabyłam niedawno książeczkę "Kuchnia chińska" z serii "Z kuchennej półeczki" i z lekką konsternacją stwierdziłam, że żadne z tych dań nie pokrywa się ze standardowym menu w wyżej wymienionych knajpach. Czy to przypadek, czy po prostu "radosna i spontaniczna twórczość" pracujących w Polsce azjatyckich kucharzy? ;)

Na pierwszy ogień, a raczej wok, poszedł przepis ze wspomnianej książeczki...

Zdjęcie - Kurczak chop suey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK CHOP SUEY
(4 porcje)
500g filetów z piersi kurczaka,
300g kiełków fasoli mung (zdecydowanie radzę świeże zamiast z puszki),
2 małe cebule,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki jasnego sosu sojowego,
2 łyżeczki jasnego brązowego cukru,
350ml bulionu z kurczaka,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
3 łyżeczki oleju sezamowego,
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia,
poszatkowany por do przybrania

Filety pokroić w cienkie paseczki. Zalać marynatą z cukru rozpuszczonego w sosie sojowym i odstawić do lodówki na minimum 20 minut.
W woku rozgrzać mocno olej i smażyć kurczaka na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać cebule pokrojone w ósemki i posiekany czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kiełki fasoli i smażyć dalsze 4-5 minut. Dodać olej sezamowy. Wlać bulion, zagotować. Dodać mąkę kukurydzianą rozrobioną w 3 łyżkach zimnej wody i gotować przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Serwować od razu.
Na talerzach przybrać poszatkowanym porem. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.


Kategorie przepisów