Łosoś zamarynowany z rozgrzewającej marynacie z sosu sojowego i imbiru. Pieczony w piekarniku z ziemniakami. Aromatyczne, lekkie i pyszne danie – idealne na każdą okazję. Polecam gorąco!
Po włożeniu do nagrzanego pieca urosły jeszcze bardziej i koniec końców otrzymałam bardzo smaczne ciastka – w środku miękkie, z zewnątrz chrupiące – które w okamgnieniu zostały przez wszystkich zjedzone ;)
Co prawda na rzecz jesieni straciliśmy letnie warzywa i owoce sezonowe. Przyszła za to pora na orzechy i nimi można teraz się radować.
Moje ulubione to orzechy nerkowca, które wymieszałam z migdałami i orzechami włoskimi, dodając je do chleba. Nie bez powodu wybrałam tutaj mąkę orkiszową.
Wiem, że sezon na śliwki może i już minął. Ale naszła mnie nagła ochota na ten owoc, że pomimo wysokiej ceny, skusiłam się i zakupiłam parę sztuk. Słysząc - "śliwka" od razu mam w ustach smak cynamonu, brązowego cukru i przepysznej kruszonki. Dla mnie, śliwki i cynamon to idealne jesienne połączenie.
Za oknem coraz zimniej, za chwilę Święta i okazja do napicia się innej kawy niż zwykle. Zapraszam Was na moją cytrusową kombinację, która ma bardzo ciekawy smak i sprawia, że w głowie rodzą sie kolejne przepisy na ten cudny gorący napój.
Wyobraziłam sobie miękki, sprężysty (no właśnie to słowo najlepiej oddaje sprawę) bochenek. W rzeczywistości niewiele się pomyliłam, dodałabym tylko to fakcie, że dzięki awokado, chleb ma również uroczy, zielony kolor. Koniecznie wypróbujcie!
Chleb z suszonymi pomidorami i pesto – bardzo puszysty i delikatny. W smaku podobny trochę do focacci, ale jest wyższy i bardziej pulchny. Wspaniale pachnie pomidorami. To jeden z najlepszych chlebów, które udało mi się zrobić.
Morele (...) lubią się z ziołami. Nie tylko te świeże, ale także suszone owoce. Latem lubię soczyste morele łączyć z listkami zielonego tymianku. Jesienią sięgam z chęcią po suszone. A dziś wrzuciłam je do pszenno-razowego chlebka. I to był strzał w dziesiątkę, bo od dziś ten chleb będzie w czołówce moich ulubionych.