Klasyczne pancakes z borówkami
Jakie to miłe uczucie: nie spieszyć się rano, zjeść pyszne śniadanie nie spoglądając co chwila na zegarek… Celebrować poranka nie można jednak w towarzystwie suchej kanapki z kiełbasą. To musi być coś miłego, na myśl o czym aż się uśmiechasz.
Może pulchne plauszki z jagodami?
Klasyczne pancakes z borówkami
Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 2 łyżki
- masło - 3 łyżki, stopione
- jajko - 2 szt
- mleko - 1 szklanka
- maślanka - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- soda - 1/2 łyżeczki
- borówki - 1 szklanka
Sposób przygotowania
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej: mleko, maślankę, olej, stopione masło i jajka. Wymieszać obie części, dodać owoce. Placuszki smażyć na teflonowej patelni na złoto (nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu). Podawać ciepłe z miodem, syropem klonowym lub jogurtem naturalnym.