Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa to wspaniały francuski przysmak aksamitne nadzienie i kruche ciasto oj nie uda się oprzeć temu smakowi :-) taka mocno schłodzona smakuje wyśmienicie. Polecam łakomczuchom :-) takim jak ja :-)
Forma 28 cm
Na ciasto :
125 g MASŁA LUB MARGARYNY
100 g CUKRU PUDRU
100 g MĄKI PSZENNEJ
50 g MAKI KUKURYDZIANEJ LUB RYŻOWEJ
1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
1 ŁYŻKA EKSTRAKTU CYTRYNOWEGO
Na nadzienie :
5 JAJEK (400 g)
100 g CUKRU PUDRU
150 ml ŚMIETANY KREMÓWKI (36%)
1 ŁYŻECZKA MĄKI KUKURYDZIANEJ
1 ŁYŻECZKA MAKI PSZENNEJ
3 CYTRYNY (otarta skórka + sok)
Do miski włóż masło i utrzyj z cukrem pudrem dodaj łyżkę ekstraktu cytrynowego. Następnie powoli dosypuj przesiane mąki i zagnieć ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włóż do lodówki by się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej wysmarowaną wcześniej tłuszczem formę oraz po nakłuwaj ciasto widelcem , wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut
Jajka wbij do dużej miski i ubij, kolejno dodaj cukier, kremówkę oraz sok i skórkę z cytryn na końcu wymieszaj z mąka kukurydziana i ziemniaczaną. Wyjmij ciasto z piekarnika i wylej masę cytrynową piec ok 35 minut aż wierzch się zetnie. Ja przykrywam jeszcze folia aluminiowa aby się nie przypiekła i nam nie zbrązowiała. Upieczona tarte ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego