Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Zdjęcie - TARTA CYTRYNOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tarta cytrynowa to wspaniały francuski przysmak aksamitne nadzienie i kruche ciasto oj nie uda się oprzeć temu smakowi :-) taka mocno schłodzona smakuje wyśmienicie. Polecam łakomczuchom :-) takim jak ja :-)


 

Forma 28 cm


Na ciasto :

125 g MASŁA LUB MARGARYNY

100 g CUKRU PUDRU

100 g MĄKI PSZENNEJ

50 g MAKI KUKURYDZIANEJ LUB RYŻOWEJ

1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU

1 ŁYŻKA EKSTRAKTU CYTRYNOWEGO


Na nadzienie :

5 JAJEK (400 g)

100 g CUKRU PUDRU

150 ml ŚMIETANY KREMÓWKI (36%)

1 ŁYŻECZKA MĄKI KUKURYDZIANEJ

1 ŁYŻECZKA MAKI PSZENNEJ

3 CYTRYNY (otarta skórka + sok)


Do miski włóż masło i utrzyj z cukrem pudrem dodaj łyżkę ekstraktu cytrynowego. Następnie powoli dosypuj przesiane mąki i zagnieć ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włóż do lodówki by się schłodziło.

 

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej wysmarowaną wcześniej tłuszczem formę oraz po nakłuwaj ciasto widelcem , wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20 minut


Jajka wbij do dużej miski i ubij, kolejno dodaj cukier, kremówkę oraz sok i skórkę z cytryn na końcu wymieszaj z mąka kukurydziana i ziemniaczaną. Wyjmij ciasto z piekarnika i wylej masę cytrynową piec ok 35 minut aż wierzch się zetnie. Ja przykrywam jeszcze folia aluminiowa aby się nie przypiekła i nam nie zbrązowiała. Upieczona tarte ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - TARTA CYTRYNOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów