Grzanki z kaszanką domową pastą z chilli która zaostrzy smak, oraz aromatycznymi ziołami...Super przystawka również na imprezy - dodatkowo można włożyć na chwilkę do piekarnika aby ser nam się lekko roztopił.
Pokusiłam się o zrobienie ravioli. Jednak obiektywnie muszę stwierdzić, że wolę nasze pierogi. Oczywiście chodzi o ciasto. Jest o wiele delikatniejsze, szybciej się gotuje i w ogóle bardziej mi smakuje.
Pszenny chleb z serem z niebieską pleśnią Nieskromnie przyznam, że to jeden z najlepszych przepisów na chleb, jaki zamieściłam na blogu. Ba, Rodzicielka stwierdziła, że najlepszy, jaki kiedykolwiek upiekłam! Miękkisz jest miękki i sprężysty, a skórka super chrupiąca. Jej, ja ta skórka pieknie pachnie! Zachowuje świężość na dobre kilka dni
Sezon na zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie..... Jeśli ktoś nie lubi mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem.
Ta przepyszna pasta jest jedzona jako przystawka na całym świecie a wywodzi się z południa Francji. Można ją podawać na tostach lub bagietce, jest używana także jako nadzienie do drobiu.
Pyszna i sycąca zupa pomidorowo-jarzynowa z mnóstwem dobrości i oczywiście nieśmiertelnymi nachosami :) Jeśli zrezygnujemy z nachosów, otrzymamy superdietetyczne danie obiadowe :)
Nie każdy może być szczęśliwym, nieograniczonym zjadaczem tego wiosennego przysmaku. Rzadko można go kupić, tam gdzie rośnie dziko, jest pod ochroną, a w ogrodach należy do rzadkości. A szkoda, bo nie ma specjalnych wymagań, pięknie się rozrasta i jest odporny na mróz. Jest pierwszym jadalnym listkiem w moim ogrodzie. I za to kocham go najbardziej.
Wprawdzie truskawki pozostawiają jeszcze wiele do życzenia, nie mogę się powstrzymać i dodaję je dosłownie do wszystkiego. Oczywiście to naturalna kolej rzeczy, że znalazły się również w chlebie. Tym razem w wersji pieczonej, która uwalnia ich naturalną słodycz.
Z takich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania! Tak było i tym razem! Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje serducho! Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące!
Moje pierwsze szparagi w tym sezonie wykorzystałam właśnie do tej tarty. Wyszła przepyszna. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrały. I do tego tak pięknie, kolorowo prezentowała się na talerzu.
Zapiekana z serem fasola podawana z chipsami nachos to popularna w Meksyku przekąska. Często też zapieka się nachosy razem z fasolą. Chorizo jest tu dodatkowym elementem, ale bardzo fajnie wzbogaca smak. Danie niestety nie jest zbyt estetyczne w jedzeniu, zbyt zdrowe też nie - ale za to pyyyszne... ;)
Zapiekana z serem fasola podawana z chipsami nachos to popularna w Meksyku przekąska. Często też zapieka się nachosy razem z fasolą. Chorizo jest tu dodatkowym elementem, ale bardzo fajnie wzbogaca smak. Danie niestety nie jest zbyt estetyczne w jedzeniu, zbyt zdrowe też nie - ale za to pyyyszne... ;)