makaronowe gniazdka

makaronowe gniazdka
Fajnie tak, gdy tydzień roboczy jest taki krótki i zanim się obejrzymy już piątek i perspektywa wolnego rodzinnego weekendu. Michał dzisiaj wracał później, akurat na obiadek który obmyślałam w ciągu dnia. Dawno nie było nic ze szpinakiem, a że kupiłam świeżutki zieloniutki i aromatyczny to postanowiłam go wykorzystać zanim podwiędnie. Tak powstały dzisiejsze gniazdka z dwoma rodzajami farszu.

Zdjęcie - makaronowe gniazdka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Makaronowe gniazdka
  • 300g makaronu tagliatelle
  • tarty parmezan
  • 1/2 mozzarelli
Farsz szpinakowy:
  • 250g świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • serek pleśniowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
Farsz warzywny:
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cebulki
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść oliwek
  • opcjonalnie bekon
Makaron gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą.
Farsz 1. Szpinak płuczemy i starannie osuszamy. W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy szpinak i przyprawy. Dusimy, na koniec dodajemy ser pleśniowy.
Farsz 2. W rondelku podsmażamy cebulkę i dorzucamy pokrojoną cukinię i bakłażana i dusimy do zmięknięcia. Następnie wrzucamy pomidorki i oliwki i chwilę razem dusimy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną.
Ugotowany makaron układamy w naczyniu, wyłożonym dla ułatwienia papierem do wypieków, w gniazdka, tak żeby w środku było spore zagłębienie. Posypujemy serem żeby makaron ładnie się skleił, nakładamy farsz i mozzarellę. Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - makaronowe gniazdka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ps. Zgłaszam przepis do akcji VIVA la pasta! 2

Kategorie przepisów