makaronowe gniazdka
Fajnie tak, gdy tydzień roboczy jest taki krótki i zanim się obejrzymy już piątek i perspektywa wolnego rodzinnego weekendu. Michał dzisiaj wracał później, akurat na obiadek który obmyślałam w ciągu dnia. Dawno nie było nic ze szpinakiem, a że kupiłam świeżutki zieloniutki i aromatyczny to postanowiłam go wykorzystać zanim podwiędnie. Tak powstały dzisiejsze gniazdka z dwoma rodzajami farszu.
Makaronowe gniazdka
Farsz 1. Szpinak płuczemy i starannie osuszamy. W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy szpinak i przyprawy. Dusimy, na koniec dodajemy ser pleśniowy.
Farsz 2. W rondelku podsmażamy cebulkę i dorzucamy pokrojoną cukinię i bakłażana i dusimy do zmięknięcia. Następnie wrzucamy pomidorki i oliwki i chwilę razem dusimy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną.
Ugotowany makaron układamy w naczyniu, wyłożonym dla ułatwienia papierem do wypieków, w gniazdka, tak żeby w środku było spore zagłębienie. Posypujemy serem żeby makaron ładnie się skleił, nakładamy farsz i mozzarellę. Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach.
ps. Zgłaszam przepis do akcji VIVA la pasta! 2
Makaronowe gniazdka
- 300g makaronu tagliatelle
- tarty parmezan
- 1/2 mozzarelli
- 250g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- serek pleśniowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cebulki
- 2 łyżki śmietany
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść oliwek
- opcjonalnie bekon
Farsz 1. Szpinak płuczemy i starannie osuszamy. W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy szpinak i przyprawy. Dusimy, na koniec dodajemy ser pleśniowy.
Farsz 2. W rondelku podsmażamy cebulkę i dorzucamy pokrojoną cukinię i bakłażana i dusimy do zmięknięcia. Następnie wrzucamy pomidorki i oliwki i chwilę razem dusimy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną.
Ugotowany makaron układamy w naczyniu, wyłożonym dla ułatwienia papierem do wypieków, w gniazdka, tak żeby w środku było spore zagłębienie. Posypujemy serem żeby makaron ładnie się skleił, nakładamy farsz i mozzarellę. Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach.
ps. Zgłaszam przepis do akcji VIVA la pasta! 2