Słodka sobota #3: Truskawkowe cupcakes z białą czekoladą
Kolejna sobota- kolejne smakołyki. Dosłownie dwa dni temu kupiłam pyszne, polskie truskawki. Chyba nie ma owoców, które bardziej przypominają mi lato. Mam wrażenie, że nie ma też osoby, która truskawek nie lubi, przynajmniej nigdy takiej nie poznałam. Zdarzały się osoby uczulone- ich nie liczę, ale osoba, która faktycznie nie lubi ich smaku? Trochę jak z czekoladą, chociaż muszę przyznać, że znam jednego osobnika, który nie może jej przełknąć. Wracając do cupcakes- gorąco polecam:)
Truskawkowe Cupcakes z białą czekoladą (7 babeczek)
Ciasto: -1 filiżanka mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -30g białej czekolady -1/2 filiżanki cukru pudru -120g miękkiego masła -2 jajka -skórka z 1 cytryny -1 łyżka cointreau -2 łyżki mleka -szczypta soli
Krem: - 6 łyżek mascarpone - 9 łyżek zmiksowanych truskawek - 5 łyżek cukru pudru
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę do muffinów i wyłóż dziurki papilotkami. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem pudrem. Gdy się połączą, dodaj jajka, skórkę z cytryny, następnie cointreau i mleko. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj ją do składników suchych. Zmiksuj. Poszatkuj białą czekoladę i dodaj do masy. Pomieszaj łyżką. Wypełnij papilotki do połowy uzyskaną masą. Piecz przez około 35 minut. Teraz czas na krem. Truskawki zmiel w blenderze tak aby miały konsystencje jednolitego sosu. Składniki wymieszaj w misce i zmiksuj na gładki krem. Gdy babeczki się upieką, delikatnie uklep je z góry póki są jeszcze ciepłe, żeby krem lepiej się utrzymywał. Daj im ostygnąć. Szprycę do dekoracji (lub zwykły woreczek z obciętą końcówką) napełnij kremem i wyciśnij dookoła na babeczki. Udekoruj truskawkami. Życzę miłej, słodkiej soboty:)
Śliwka