Muffiny ze śliwkami
Wiem, że to jeszcze nie czas na śliwki, ale jak zobaczyłam je w sklepie nie mogłam się im oprzeć. Wszystkie ciasta ze śliwkami mają tą właściwość, że fioletowe skórki nadają im ślicznego koloru. W muffinach które upiekłam było tak samo. Zarumienione babeczki ze śliwkami na górze wyglądały malowniczo. Ten przepis należy do moich ulubionych. Babeczki były mięciutkie w środku, bardzo słodkie, słodycz łagodziły owoce, a wierzch w trakcie pieczenia zamienił się w chrupiąca skorupkę. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki na 16 muffinek:
Składniki na 16 muffinek:
- 250g roztopionego masła lub margaryny
- 200g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 350g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dużych śliwek wypestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
- migdały w płatkach
- cukier puder do oprószenia