Tessa Capponi - Borawska. Insalata di pollo e sesamo.
Prosta i lekka sałatka o ciekawej nucie, którą zyskuje dzięki prazonemu ziarnu sezamu.
/źródło: "Kuchnia"/
Insalata di pollo e sesamo
Składniki:
- 75 dag piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 czuibate łyżki sezamu
- 1 seler naciowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyzeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Piersi kurczaka dusimy w maśle i białym winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Zioarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera kroimy w plasterki, rzodkiewkę w małą kostkę, a szczypiorek siekamy. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, połwą sezamu i sosu, doprawiamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.
Smacznego!