Tort biedronka

Tort biedronka

Zdjęcie - Tort biedronka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort biedronka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort upieczony z okazji Dzień Dziecka. Wykonanie jest czasochłonne, ale efekt jest tego wart. Dzieciom się bardzo podobał i smakował.
Pyszny, lekki, mocno owocowy i zniknął w ciągu jednego dnia.
Pomysł na dekorację znalazłam w grafice Google, a przepis na ciasto i kremy to już własna improwizacja. I powiem dumnie – bardzo udana icon smile Tort biedronka
Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. galaretki truskawkowej
1 op. galaretki cytrynowej
500 g truskawek
1 op. żelatyny
800 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
ok. 12 łyżek cukru pudru
1 op. śmietan-fix
12 herbatników (typu bebe)
czekoladki do dekoracji

Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie kolejno dodawaj żółtka. Mąki wymieszaj razem i proszkiem i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.Na koniec dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Biszkopt wylej na wysmarowana tłuszczem tortownicę (ok. 24cm) i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut – piecz do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudź.
Galaretkę truskawkową rozpuść w 200 ml gorącej wody i przestudź. Kilkoma łyżkami galaretki posmaruj biszkopt i wsadź do lodówki.
Ok. 300 gram truskawek zmiksuj blenderem z 2 łyżkami cukru pudru – duże i ładne truskawki zostaw do dekoracji tortu.
Do zmiksowanych truskawek wlej około 100 ml pozostałej galaretki i odstaw.
1 pełną łyżkę żelatyny rozpuść w gorącej wodzie.
400 ml śmietanki zmiksuj, gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodaj około 3 łyżek cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj 250 g serka mascarpone i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek sera. Dodaj przestudzoną żelatynę, następnie zmiksowane truskawki z galaretką. Masę wymieszaj dokładnie i wylej na biszkopt. Wsadź do lodówki na około 2 godziny do zastygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuść w 200 ml gorący wody i ostudź.
Kilka truskawek pokrój na plasterki.
1 łyżkę żelatyny rozpuść w gorącej wodzie.
200 ml śmietanki zmiksuj, po koniec dodaj 2 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj kolejne 250 g serka mascarpone – dokładnie zmiksuj, następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i 100 ml przestudzonej galaretki cytrynowej. Wymieszaj dokładnie.
Na masie truskawkowej ułóż plasterki truskawek, a nich herbatniki. Następnie wlej masę śmietankowo – cytrynową. Wyrównaj powierzchnię i wsadź do lodówki do zastygnięcia na minimum 3 godziny.
Po wskazanym czasie 200 ml śmietanki ubijaj mikserem, dodaj 2 łyżki cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Śmietanką posmaruj wierzch i boki tortu.
Truskawki pokrój na plasterki. By zrobić biedronce skrzydełka, układaj truskawki jak dachówki, by lekko na siebie nachodziły. Oczy i czułki zrób z pralinek, paluszków czy cukierków. Boki tortu obsypałam pokruszoną czekoladą (zostały mi zajączki i jajka z czekolady po Wielkanocy;)).
Skrzydełka biedronki posmaruj delikatnie, za pomocą pędzelka, resztką galaretki cytrynowej – dzięki temu truskawki dłużnej zachowują ładny i świeży wygląd.
Tort schładzaj w lodówce prze kolejne minimum 2 godziny.

Zdjęcie - Tort biedronka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów