Sałatka ze szpinakiem , truskawkami i ricottą
Sałatka, której podobną wersje już proponowałam. Subiektywnie stwierdzam, że wersja z dodatkiem ricotty już lepsza…delikatniejsza. Jednak obie wersje są przepyszne! Polecam!
SKŁADNIKI:
ok. 150 g świeżego, młodego szpinaku
ok. 200 g truskawek
3 łyżki ricotty
2 łyżki pestek słonecznika
dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy
Szpinak umyj, osusz i ułóż na płaskim talerzu. Umyte truskawki pokrój w plasterki i poukładaj na szpinaku. Na tak przygotowaną sałatkę widelcem wykładaj delikatnie kawałki ricotty i posyp słonecznikiem.
Składniki dressingu wlej do słoiczka i mieszaj przez potrząsanie kilkanaście sekund.
Sałatkę polej przed samym podaniem.