Sałatka z nowalijkami i jajkiem w koszulce
Zakręcona w wirze pracy, nauki i zaległych spraw mam coraz mniej czasu na gotowanie, pisanie bloga i inne przyjemności. I nie zanosi się póki co na to, by w najbliższym czasie miało się coś zmienić.
Tę bardzo smaczną, lekką i zarazem sycącą sałatkę robiłam już jakiś czas temu, bazując na przepisie z gazety „Palce Lizać” (19/2011). Trochę kolorów na talerzu i od razu nastrój się poprawia :)
SAŁATKA Z NOWALIJKAMI I JAJKIEM W KOSZULCE (na 1 porcję) 1 nieduża marchewka, ½ długiego ogórka, 3-4 rzodkiewki, duża garść mieszanki różnych sałat, 1 łyżeczka oliwy, szczypiorek, 1 jajko, 1 łyżka octu do dekoracji: natka pietruszki, mięta lub koperek
sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz
Marchew obrać, pokroić na ukośne plasterki i zblanszować kilka minut we wrzątku. Przelać zimną wodą i osączyć. Rzodkiewki pokroić na ósemki. Z ogórka usunąć miękką część nasienną, a resztę pokroić wzdłuż na paseczki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy i krótko podsmażyć rzodkiewkę i ogórka, aż nieco zmiękną. W rondelku zagotować wodę z 1 łyżką octu. Zmniejszyć ogień. Jajko ostrożnie wbić na spodeczek i zsunąć do wody. Gotować 3 minuty i ostrożnie wyjąć jajko łyżką cedzakową. Przygotować sos, mieszając ze sobą podane składniki. Na talerzu ułożyć okrężnie plasterki marchewki, rzodkiewkę i ogórek. Na środku ułożyć mieszankę sałat. Całość skropić sosem. Na wierzchu ułożyć jajko w koszulce, posypać grubo posiekanym szczypiorkiem. Ozdobić natką pietruszki, miętą lub koperkiem.