Tarta z groszkiem i ricottą
Kruche ciasto, słodki groszek i delikatne nadzienie z ricotty. Dla mnie tarta doskonała! Przepis zaczerpnięty z magazynu Cucina Moderna.
Gorąco polecam
SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g startego parmezanu lub grana padano
600 g świeżego groszku
1 cebula
50 g prosciutto crudo
listki świeżej mięty (u mnie około 5-6)
300 g ricotty
2 jajka
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz
Mąkę połącz z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniataj, dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.
Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na pozostałym maśle, dodaj groszek, pokrojoną w paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut.
Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, pozostałym parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm.
Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Po upieczeniu na tartę ułóż pozostałą część groszku (po uprzednim podgrzaniu)i podawaj.
SMACZNEGO