Dzisiaj propozycja połączenia kurczaka z piwem. Efekt - delikatne mięso w naprawdę fajnym, oryginalnym sosie. Wyczytałam gdzieś, że jeśli potrawa ma być gotowana dość długo powinno się użyć w miarę słabego piwa - długie gotowanie zaostrza smak piwa.
Moja siostra robi kurczaka w zupie cebulowej - takiej z torebki - bardzo mi on smakuje. Ja postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i tak powstało to danie.
W każdym razie sernik jest smakowity, słonecznie żółty, bardzo polecam! Skorzystałam z przepisu od Dorotuś, zwiększając odrobinę ilość sera w przepisie.
W każdym razie sernik jest smakowity, słonecznie żółty, bardzo polecam! Skorzystałam z przepisu od Dorotuś, zwiększając odrobinę ilość sera w przepisie.
W każdym razie sernik jest smakowity, słonecznie żółty, bardzo polecam! Skorzystałam z przepisu od Dorotuś, zwiększając odrobinę ilość sera w przepisie.
Podgrzałam mleko, bardzo delikatnie. Rozpuściłam w nim drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie wsypałam do miski make i miękkie, pokrojone w kostkę masło - wymieszałam i dolałam (cały czas mieszając) mleko, dodałam jajko, cukier, sól i dobrze zagniotłam. Użyłam robota kuchennego.
Postanowiłam wykorzystać zapas dyni z zamrażarki (u mnie w domu nie przepadają za nią, a przecież to źródło wielu witamin) i upieklam chlebek dyniowy. Przepis znalazłam na tej stronie. Chlebek jest puszysty, wilgotny i smaczny. Użyłam go przede wszystkim do kanapek. Warto naprawdę zjeść takie zdrowe pieczywo, którego bazą jest złocista dynia, gorąco polecam!
Pomysłów na uczty z makaronem w roli głównej nie może mi zabraknąć ponieważ moja córka na pytanie co chciałabyś zjeść ? zwykle odpowiada wymownym pytaniem: może makaron ??? Moja nowa propozycja to penne z cukinią i wędzonym kurczakiem, pachnąca aromatem świeżej bazylii, pietruszki i szczypioru. Smakuje fantastycznie. Polecam i życzę smacznego.
Pyszna kawa z kardamonem i wodą różaną pochodzi z kuchni Bahrajnu, a znalazłam ją u Ireny i Andrzeja. Bardzo nam smakuje, ma wspaniały aromat i smak. Próbowałam ją zarówno bez mleka jak i z nim. Pasują do niej rogaliki z różanym nadzieniem:).
Lubię muffiny za prostotę ich wykonania. I za to, że wszyscy je lubią. No i oczywiście za to, że są pyszne. I jeszcze dlatego, że można zawsze robić nową kombinację zmieniając szczegóły w podstawowym przepisie lub całą podstawę przepisu. I tym razem zmieniłam całość.
Carbonara bardzo często nazywana posiłkiem głodnych górników (węgiel - łac. carboneum) jest niesamowicie kaloryczną potrawą, no i co z tego... i tak ją uwielbiamy. Nie jest to oryginalny włoski przepis na Pastę alla Carbonara - zresztą nie ma tego jednego, najbardziej włoskiego przepisu. Przepisy różnią się, tak jak różnią się przepisy na każdą potrawę - co dom to przecież inny bigos.
Skład takiego gulaszu jest bardzo uzależniony od zapasów, które mam aktualnie pod ręką. To taka forma sprzątania lodówki i zamrażarki. Kupuję w makro duże opakowania kilku rodzajów mrożonek warzywnych, aby zawsze mieć coś pod ręką. Często zostają takie resztki, że nie bardzo jest jak je wykorzystać w konkretnym daniu – wtedy idealnym rozwiązaniem jest taki gulasz. Mięso także można wykorzystać dowolne…
Dawno nie było u mnie pieczywka. Prawda jest taka, że nie mam czasu go piec. Ja sama zresztą niewiele jem chleba, a ostatnio prawie wcale. Chłopakom kupuję smaczne kajzerki albo bułki serowe. Moje tradycyjne pieczenie bułeczek na sobotnie śniadanko niestety odeszło na dalszy plan, co nie znaczy, że nie będę już ich piekła. Będę..., jak tylko znajdę czas;). Póki co chlebek.
Takich krewetek zasmakowałam dawno temu w budce z jedzeniem orientalnym w centrum Wrocławia. Budka mieści się na rogu Sokolniczej i Legnickiej niedaleko izby wytrzeźwień. Sam lokal jest bo jest - trudno rozpisywać się o jego zaletach, ale jedzenie było cudowne. Potem kilka razy się trochę rozczarowałam - ostatnio dawno tam nie byłam i trudno mi powiedzieć jakie jedzonko serwują.