Tortilla z mięsem i fasolą

Tortilla z mięsem i fasolą

Zdjęcie - Tortilla z mięsem i fasolą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tortilla to rodzaj placka z mąki kukurydzianej lub pszennej, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Stosuje się ją jako pieczywo lub baza do potraw, bo można ją przygotowywać z różnym nadzieniem. Polana sosem czosnkowym lub chrzanowym smakuje przepysznie, gorąco polecam do wypróbowania!

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • sól
  • około 600 ml wody

Farsz:

  • około 1 kg piersi z kurczaka
  • przyprawa do kebaba, gyrosa lub curry
  • puszka groszku
  • puszka fasolki czerwonej
  • puszka fasolki białej
  • 1-2 sztuki papryki czerwonej
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 sałata lodowa
  • keczup
  • sos czosnkowy

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zagnieść, ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na pierogi. Z ciasta uformować małe kuleczki wielkości mandarynki i rozwałkować do średnicy około 18-20 cm (na wielkość patelni, na której będą potem smażone).

Rozwałkowane placuszki nakładać na suchą i rozgrzaną patelnię (ważne!! - bez kropli wody czy oleju). Smażyć około 30 sekund do momentu, aż na placuszku zaczną pojawiać się małe ciemne plamki - to znak, że placuszek jest gotowy!

Farsz: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę - około 1 cm, przysmażyć z dowolną przyprawą. Paprykę i ogórki pokroić w większą kostkę. Paprykę lekko podsmażyć. Fasolki, groszek, pokrojone ogórki osączyć na sitku.

Na gotowego placuszka nałozyć keczup i rozsmarować na całej powierzchni (około 1 łyżkę). Następnie na połowie placuszka rozłożyć liść sałaty lodowej, mięso a następnie pozostałe składniki. Drugą połową placuszka nakryć farsz, a całość polać sosem czosnkowym lub chrzanowym. Z przepisu wychodzi około 20 placuszków.

Smacznego!

Kategorie przepisów