Cebulowe bułki
Pyszne bułki kryjące w sobie mnóstwo przepysznej cebulki. Świetnie smakują jako dodatek do zupy kremu, jedzone z sałatką lub po prostu z masłem. Samodzielnie zresztą też potrafią zachwycić. Są niezwykle miękkie i puchate, pięknie pachną cebulką, masłem i mlekiem. Ja je uwielbiam za wszystko. Za strukturę, smak, aromat. Polecam wszystkim, którym cebula jest niestraszna, a także tym, których straszy – może dzięki nim przekonają się do tej przepysznej roślinki :)
Jak zwykle mistrzowski przepis został zaczerpnięty ze zbiorów Doroty.
Składniki (na 16 sporych bułek):
- 6 średnich cebul (może być mniej)
- 5,5-6 szklanek mąki
- 12g (łyżka) suchych drożdży
- 2 + 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ½ szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 1 jajko + 2 łyżki śmietanki (do smarowania)
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nie cebulkę. Podsmażać, aż nabierze złotego koloru. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić do przestudzenia. W misce wymieszać mąkę (zacząć od 5,5 szklanek, jak ciasto będzie zbyt lepkie, dodać jeszcze pół szklanki), drożdże, sól i cukier z wodą, mlekiem i cebulą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (będzie delikatnie lepkie) i odstawić dokładnie przykryte do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić przykryte ściereczką na 30-40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować je jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i piec przez 20 minut w temp. 200st.
Smacznego!