Cebulowe bułki

Cebulowe bułki

Pyszne bułki kryjące w sobie mnóstwo przepysznej cebulki. Świetnie smakują jako dodatek do zupy kremu, jedzone z sałatką lub po prostu z masłem. Samodzielnie zresztą też potrafią zachwycić. Są niezwykle miękkie i puchate, pięknie pachną cebulką, masłem i mlekiem. Ja je uwielbiam za wszystko. Za strukturę, smak, aromat. Polecam wszystkim, którym cebula jest niestraszna, a także tym, których straszy – może dzięki nim przekonają się do tej przepysznej roślinki :)

Jak zwykle mistrzowski przepis został zaczerpnięty ze zbiorów Doroty.

Zdjęcie - Cebulowe bułki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 16 sporych bułek):

  • 6 średnich cebul (może być mniej)
  • 5,5-6 szklanek mąki
  • 12g (łyżka) suchych drożdży
  • 2 + 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko + 2 łyżki śmietanki (do smarowania)

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić na nie cebulkę. Podsmażać, aż nabierze złotego koloru. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić do przestudzenia. W misce wymieszać mąkę (zacząć od 5,5 szklanek, jak ciasto będzie zbyt lepkie, dodać jeszcze pół szklanki), drożdże, sól i cukier z wodą, mlekiem i cebulą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (będzie delikatnie lepkie) i odstawić dokładnie przykryte do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić przykryte ściereczką na 30-40 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować je jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i piec przez 20 minut w temp. 200st.

Smacznego!

Zdjęcie - Cebulowe bułki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cebulowe bułki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów