Tort czekoladowy
Na 34 rocznicę ślubu moich rodziców zrobiłam tort czekoladowy. Przepis na masę czekoladową zaczerpnęłam z strony wielkie żarcie. Z masy wychodzi dość dużo kremu, wystarczy na duży tort. Tort jest mocno czekoladowy, polecam!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki wody
Składniki na masę czekoladową:
- 2 gorzkie czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- 1/3 szklanki mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 małe żółtka
- 1 szklanka cukru kryształu
Składniki na masę z białej czekolady:
- 25 dag masła lub margaryny
- 22,5 dag białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
- 1 szklanka przesianego cukru pudru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- 3 -4 kieliszki spirytusu
- pół szklanki ciepłej wody
- sok z połowy cytryny
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C.
Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady, zagotować. Wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą część naponczować spirytusem połączonym z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Każdy krążek smarować masą czekoladową, na pierwszy i drugi ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Torta wykończyć masą czekoladową z każdej strony, na wierzchu ozdobić masą z białej czekolady według uznania.
Smacznego!