Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Zdjęcie - Tort czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 34 rocznicę ślubu moich rodziców zrobiłam tort czekoladowy. Przepis na masę czekoladową zaczerpnęłam z strony wielkie żarcie. Z masy wychodzi dość dużo kremu, wystarczy na duży tort. Tort jest mocno czekoladowy, polecam!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody

Składniki na masę czekoladową:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra mleka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 małe żółtka
  • 1 szklanka cukru kryształu

Składniki na masę z białej czekolady:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 22,5 dag białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • 3 -4 kieliszki spirytusu
  • pół szklanki ciepłej wody
  • sok z połowy cytryny

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C.

Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady, zagotować. Wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą część naponczować spirytusem połączonym z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Każdy krążek smarować masą czekoladową, na pierwszy i drugi ułożyć pokrojone brzoskwinie.

Torta wykończyć masą czekoladową z każdej strony, na wierzchu ozdobić masą z białej czekolady według uznania.

Zdjęcie - Tort czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów