Sernik z jabłkami
Na sernik z jabłkami miałam chęć już dawno i tak zwlekałam robiąc inne serniki. W końcu przyszedł czas na ten i wiecie co, jest bardzo smaczny! Połączenie kruchego spodu, jabłek i twarogu bardzo nam posmakowało. A wiecie, dlaczego ma lekko różowy kolor? Nie miałam budyniu śmietankowego, więc dodałam...malinowy ;-)
Przepis pochodzi oczywiście od Dorotuś.:)
Składniki na ciasto:
*1,5 szklanki mąki pszennej
*0,5 szklanki cukru pudru
*125 g margaryny
*2 żółtka
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i siekać nożem, aż do połączenia. ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni przez 15-20 minut.
Składniki na masę serową:
*1 kg tłustego, białego sera (użyłam wiaderkowy)
*250 ml kwaśnej śmietany
*120 g margaryny
*1,5 szklanki cukru pudru
*4 jajka (białka oddzielnie od żółtek)
*2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (u mnie budyń malinowy)
*około 30 g cukru waniliowego (duże opakowanie)
Ponadto:
*800 g jabłek
*trochę cynamonu do posypania (niekoniecznie)
Ser zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, utrzeć. Do masy wlewać śmietanę, ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta, można posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 stopni przez około 45 min.
Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.
Smacznego :)