Torcik z ciasta twarogowego nadziewany mielonym mięsem
W poszukiwaniu pomysłu na wczorajszy obiad zajrzałam na forum CinCin. Wpadł mi w oko przepis na torcik z mielonego mięsa podany przez rybkaro. Postanowiłam, że go wypróbuję i powędrowałam do sklepu po składniki. Zamiast mieszanego mięsa mielonego kupiłam mięso drobiowe - dzięki temu potrawa była lżejsza :)
Taki torcik jest smaczny i bardzo sycący. Co prawda nie wygląda zbyt pięknie - liczyłam, że wyjdą mi zgrabne ślimaczki, ale przez to, że miałam zbyt małą tortownicę zrobił mi się jeden wielki placek, z którego można było jednak bez problemu oddzielać poszczególne kawałki ;)
Do popicia podałam czerwony barszczyk - smakowało naprawdę dobrze !
Składniki :
ciasto :
- 150 g twarogu
- 7 łyżek mleka ( 6 + 1 )
- 6 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia ( ok. 2,5 łyżeczki )
- ok. pół łyżeczki soli
- opcjonalnie : śmietana - ok.1 łyżki
farsz :
- 600 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 150 g sera żółtego ( gouda )
- 1 jajko ( oddzielnie żółtko i białko )
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól , pieprz , pieprz cayenne ( chili )
Przygotować farsz : mięso podsmażyć na suchej patelni , przestudzić. Cebulę i natkę drobno posiekać . Żółty ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do mięsa dodać białko, cebulę, natkę i koncentrat pomidorowy - dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser - wymieszać i odstawić.
Ciasto : twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka, olejem i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Gdyby było za suche, można dodać trochę śmietany.
Ciasto rozwałkować na blacie na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm . Na prostokącie równomiernie rozłożyć przygotowany farsz. Ciasto zwinąć w roladę (od dłuższego boku). Pokroić na 10 plastrów o grubości ok. 5 cm.
Przygotowane ślimaczki ułożyć w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm [moja była ciut mniejsza], lekko spłaszczyć dłonią i posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 35-45 minut.
Podawać na gorąco, z filiżanką czerwonego barszczu do popicia.
a tak torcik wyglądał w przekroju :