Gołąbki bez zawijania
Dzień Dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie gołąbki, to polecam te bez zawijania. Są pyszne, nie musimy ich zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-)
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki)
- 400 g kapusty
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 jako
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mąka
- olej
Sos:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 400 g passaty
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- bazylia suszona
1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, startą na tarce kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ręcznie formujemy kotleciki, które przed podsmażeniem obtaczamy w mące.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kotleciki z obu stron tak, żeby się zarumieniły. Po usmażeniu przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
4. W rondelku podgrzewamy passatę, dodajemy wcześniej ugotowany bulion ( odrobinę odlewamy i mieszamy z łyżką mąki), dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotleciki.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Smacznego :-)