Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Zdjęcie - Gołąbki bez zawijania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień Dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie gołąbki, to polecam te bez zawijania. Są pyszne, nie musimy ich zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki)
  • 400 g kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jako
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej


Sos:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 g passaty
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona


1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, startą na tarce kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ręcznie formujemy kotleciki, które przed podsmażeniem obtaczamy w mące.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kotleciki z obu stron tak, żeby się zarumieniły. Po usmażeniu przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
4. W rondelku podgrzewamy passatę, dodajemy wcześniej ugotowany bulion ( odrobinę odlewamy i mieszamy z łyżką mąki), dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotleciki.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Gołąbki bez zawijania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gołąbki bez zawijania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gołąbki bez zawijania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów