Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
Nie wiem, czy kiedyś Wam wspominałam, ale od gotowania dużo bardziej wolę jedzenie. ;) Dlatego z przyjemnością sięgam po różne produkty, które przyspieszają cały proces związany z przygotowywaniem posiłków. Jednak są to tylko produkty naturalne, którym mogę w 100% zaufać. Mogą to być mrożone warzywa, marynaty, smakowe oliwy lub dobrze skomponowane mieszanki gotowych przypraw. Nie pojawiają się tu produkty, któych nie mogłabym polecić. Piszę o tym, ponieważ biorę udział w konkursie (można wygrać TM6, to dopiero byłaby oszczędność czasu!), przez co dzisiejszy wpis zawiera lokowanie produktu, a dokładniej przyprawy Vegeta Natur do gyrosa.
Wykorzystałam przyprawę do gyrosa, ale nieco zmieniłam jej smak. Jednak nie dlatego, że czegoś jej brakowało. Po prostu przepis na gyros znajdziecie na opakowaniu (jak na wszystkich przyprawach Vegeta Natur). Jest on bardzo dobry i nie było sensu go powielać, czy zmieniać. Generalnie składniki w tej przyprawie są doskonale skomponowane, mają mnóstwo różnych aromatów. Dzięki temu przyprawa Vegeta Natur nie jest tylko do gyrosa, ale jest bardzo uniwersalna. Wprowadzając delikatną zmianę możemy się przenieść z Grecji np. do Maroka. Ja do gotowej mieszanki dodałam jedynie kumin i troszkę słodkiego chili. Nie jest to wielki wysiłek, a już powstało odmienne danie. Dodatkowo, aby całość dobrze ze sobą współgrała przyprawę dodałam także do ryżu, z którym podałam shawarmę. Zresztą sprawdźcie sami.
shawarma, kebeb, gyros dania główne kuchnia arabska, kuchnia marokańska Ilość: 5-6 porcji
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz
ze zdjęciembez zdjęcia
Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem Jeżeli masz ochotę na coś pysznego bez wielu godzin spędzonych w kuchni, to danie jest dla Ciebie. Gorąco polecam!
przygotowanie: 10 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 50 min czas całkowity: 1 godzina
Składniki: Shawarma i ryż
- 800 g mięsa z nogi kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy Vegeta Natur do gyrosa
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- ½ łyżeczki słodkiego chili w proszku
- 1½ łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ryżu (ok. 200g)
- 1 mała biała cebula
- ziarna granatu
- natka pietruszki
Dodatkowo - opcjonalnie do podania
- chlebek arabski
- sałata
- pomidory
Przygotowanie: Jak przygotować Shawarmę z kurczaka?
- Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie każdy kawałek przekroić na pół. Kawałki mięsa powinny być dość duże.
- Przyprawę wymieszać z kuminem i chili, 1 łyżeczkę mieszanki odłożyć. Pozostałą przyprawę Vegeta Natur do gyrosa wymieszać z mąką kukurydzianą.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mięso przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oliwy oraz przyprawą połączoną z mąką kukurydzianą. Kurczaka ułożyć w dwóch warstwach w szerszej "kekesówce" (23x13cm). Mocno docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na pozostałej oliwie razem z odłożoną przyprawą. Dorzucić ryż, całość dokładnie wymieszać, zalać 2 szklankami gorącej wody. Gotować na minimalnej mocy ok. 15 minut lub do momentu gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
- Ugotowany ryż trzymać na płycie. Przed podaniem wymieszać z ziarenkami granatu i natką pietruszki.
- Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Ostrożnie zlać płyn, który pojawił się podczas pieczenia. Foremkę nakryć deską do krojenia, odwrócić dnem do góry i zdjąć
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Serwować z ryżem i wybranymi dodatkami.
Smacznego! https://www.pelnytalerz.com/2020/05/shawarma-z-kurczaka-z-aromatycznym-ryzem.html Copyright: Pełny talerz 2020
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤ Przepis bierze udział w konkursie