Z okazji Dnia Matki chciałam przygotować coś wyjątkowego i powalającego. Zdecydowałam się na tort egipski, który widziałam na wielu blogach i za każdym razem bardzo mnie zachwycał. Domyślałam się smaku tego ciasta ponieważ biszkopty bezowe z orzechami oraz podobna masa bydyniowa wystąpiły w Szwedzkim chrupkim torcie, który piekłam w Weekendowej Cukierni.
Ciasto o tej wdzięcznej nazwie było przez jakiś czas jednym z moich ulubionych. Przypomniałam sobie o nim przeglądając stare przepisy. Bardzo łatwo i szybko się robi i jest pyszne.
Miłośnikom czekolady na gorąco proponuję dzisiaj kawę Azteków, pyszny napój kawowo-czekoaldowy z cynamonową nutą. Daje silnego kopa w czasie ponurych dni i naprawdę pysznie smakuje. Jest to równiez moja propozycja do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.
Od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania sałatki z uszkami tortellini. Jadłam ją na chrzcinach córki mojej kuzynki i się w niej zakochałam:-) Pyszne uszka z różnymi farszami; serowym, grzybowym albo mięsnym. Do tego pomidor, ogórek i sos czosnkowy, mmm... pyszotka! Sałatka nadaje się na piknik majowy jak i na śniadanie, gorąco polecam!
Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to ciasto z rabarbarem na cieście francuskiemCiasto wyszło pyszne, wilgotne, lekko kwaskowe, jednocześnie śmietankowe, a jeszcze ta kruszonka...Dałam tylko więcej śmietany - 600g.
Proste w wykonaniu mufinki i dawno nie było ich u mnie w domu więc czas to nadrobić a i trzeba przetestować nowa formę do muffin. Wyszły pyszne takie jak oczekiwałam czasem je piekę sobie na stres ha ha
Pulchny i delikatny chlebek dyniowy, chociaż najlepszy ze świeżej dyni ale niestety zarazie jeszcze jej nie ma oj nie mogę się jej doczekać, bardzo lubię świeży i cieplutki chlebek który podczas pieczenia uwodzi nas swoim zapachem polecam :-)
Tort latte macchiato z jogurtem to pyszna propozycja Ewelosy do majowej Weekendowej Cukierni. Zrobiłam go w piątek wieczorem, by w sobotę poczęstować nim rodzinkę z okazji moich imienin:) Torcik wyszedł bardzo smaczny, delikatny, lekki, kawowy. Warstwy na moim cieście nie są może mocno widoczne, ale nie przeszkadzało nam to w konsumpcji ;)
Rankiem do kuchni weszła moja zaspana córka i na widok ciasta wykrzyknęła radośnie: "O, upiekłaś dla mnie tartę!" Cytrynowa tarta, poza korzenną dyniową, jest naszym ulubionym deserem.